Antik Yunan Yazıtları Yapay Zekâ ile Çözüldü! – 8006

Antik Yunan Yazıtları Yapay Zekâ ile Çözüldü!

Oxford Üniversitesi ve Google’ın ortak bir çalışmasıyla geliştirilen yeni bir yapay zeka, eski Yunancanın şifresini çözmeyi sağlayabiliyor. Bilim insanlarının geliştirdiği bu yapay zekanın doğruluk oranı %70 sonuç veriyor. 

Tarih, her zaman için merak edilen bir konu olmuştur. Bilim adamları sürekli olarak tarihte yaşamış devletlerin ve insanların tarihlerini aydınlatmak için çalışıyorlar. Bilim insanları bunun için en çok geçmişten günümüze kadar ulaşabilmiş yazıtları incelemektedir. Bu yazıtlar bulundukları dönemin tarihini bizlere göstermekte ve bundan dolayı çok büyük bir öneme sahiptir.

Antik dönem, deyince akla ilk olarak antik Yunan gelmektedir. Ancak bilim insanları hala antik Yunan dönemini tam olarak aydınlatabilmiş değillerdir. Bunun ise en önemli sebebi eski Yunancanın tam olarak anlaşılmamış olmasıdır. Fakat günümüz teknolojisi ile yapay zeka teknolojilerinin gelişmesi eski Yunancayı, bilim insanlarını daha kolay bir şekilde çözecek gibi görünüyor.

ABD merkezli Google eski Yunancayı çözebilmek için girişimler içerisindedir. Google’ın yapay zeka araştırma birimi ”deepmind” ile dünyanın önde gelen üniversitelerinden olan Oxford’un ortak çalıştığı bir yapay zeka ürünü, eski Yunancayı deşifre edebiliyor. Geliştirilen bu yapay zeka tarihten günümüze ulaşan ancak bir bütün olarak anlamlandıramadığımız yazıtları hedef alıyor. Şöyle ki yapay zeka eksik kalan karakterleri yorumlayabiliyor ve yazıtı bir bütün olarak ele alabiliyor. Yapay zekaya, bilim adamları pythia ismini vermiş durumdalar.

3 milyondan fazla eski Yunanca kelimeyi yapay zeka bugünkü Haline gelebilmek için inceledi. Bununla beraber bilim insanları tarafından incelen Yunanca yazıtları da inceleyen ve öğrenmeyi başaran yapay zeka, yazıtların birkaç bölümleri hariç doğru sonuçları ortaya koyabiliyor. Yapay zekanın belleğinde 3 milyondan fazla kelime mevcut ve incelediği yazıtlarda ki eksik ve anlamsız kalan yerlerle ilgili tahminlerde bulunuyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu