Borç batağında olan SASKİ’den İstanbul Firmasına 988 bin lira..! – 8355

Borç batağında olan SASKİ'den İstanbul Firmasına 988 bin lira..!

Samsun Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 1.6 milyar lirayı bulan borcu nedeniyle,  tüm  mallarının ipotek karşılığı kredi alabilirken,  SASKİ (Su ve kanalizasyon idaresi) için, doğal afet gibi acil durumları kapsayan 21-b maddesine göre pazarlıkla 3 aylığına 30 araç kiraladı. Samsun’daki alacaklılara ‘para ödemeyen’ Büyükşehir,  İstanbullu firma ile 988 bin 260 liraya anlaştı.  

Büyükşehir Belediyesi’nin kuruluşu olan ve o da borç batağında olduğu gerekçesiyle Samsun’da içme suyuna yüzde 25 zam ve artı  TÜFE farkı uygulayan SASKİ’nin,  01.10.2019 ile 31.12.2019 tarihleri arasında 3 ay geçerli olmak üzere yaklaşık 30 araç için ‘acil ve afet durumları’ maddesiyle sözleşme yaptığı anlaşıldı. Maliyeti 1 milyon 212 bin 403 lira olarak hesaplanan kiralama işi, 988 bin 260  lira ile pazarlık usülü tamamlanarak, AKMERCAN şirketiyle anlaşma yapıldı. 

ARAÇ BAŞINA 11 BİN LİRA AYLIK KİRA

AKMERCAN şirketinden SASKİ (Su ve kanalizasyon idaresi) için, doğal afet gibi acil durumları kapsayan 21-b maddesine dayandırılarak pazarlık usülüyle kiralanan otomobiller, piyasada aylık 2500-3500 liraya kiralanabiliyor. AKMERCAN şirketinden kiralanan araçların ise aylık bedeli yaklaşık 11 bin lirayı buluyor. Büyükşehir Meclisi CHP grubu ise ‘Pahalı ve adrese teslim anlaşma’ için 
soru önergesi hazırlıyor. 

CHP’Lİ ÜYELER SORU ÖNERGESİ VERECEK

Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Hasan İpek, 21-b maddesinden pazarlık usülüne göre hizmet alımı yapılmasının yanlış olduğunu dile getirerek, “Bu madde açıkça acil durumlarda kullanılması gerekir. Samsun’da nasıl bir afet veya salgın hastalık yaşandı da belediye bu maddeye üstelik otomobil kiraladı. Buradan anlaşılan adrese teslim bir ihale olmuş. Yazılı soru önergesi hazırlayıp ilk toplantıda bu konuyu başkana soracağız. Sözleşmeye göre, her araç için firmaya aylık yaklaşık 11 bin TL ödeniyor.  2018 model araçların aylık kiraları markalarına göre 2500 ile 3500 arasında değişiyor” diye konuştu.

BELEDİYE BORÇ İÇİNDE HER ŞEYE ZAM YAPTILAR

31 Mart seçimlerinden sonra göreve gelen AK Partili Belediye Başkanı Mustafa Demir, 18 yıldır partisi tarafından yönetilen belediyenin borcunu 1 milyar 664 milyon olarak açıklamış ve suya,ulaşıma, müze girişlerine, mezar yerlerine, sayaç okuma bedeline, park ücretlerine ardarda zam yapmıştı. Bütün geliri ve her türlü gayri menkulleri ipotek göstererek İller Bankası’ndan 108 milyon lira kredi almaya hazırlanan belediyenin 135 projenin 48’i para olmadığı için yarıda kaldı.

KİRALIK ARAÇLARA YAĞLI ÜCRETLER

Büyükşehir’e bağlı SASKİ, İstanbul firmasıyla pazarlık usülü ihaleye göre her araç için firmaya aylık yaklaşık 11 bin TL ödedi. 2018 model araçların aylık kiraları markalarına göre 2500 ile 3500 arasında değişiyor. Başkan Demir ve SASKİ Genel  Müdürü Yıldız, “Borçlar ve maliyetler nedeniyle suya yüzde 25 zam yapmıştı’.

21-B MADDESİNE NEDİR?

SASKİ’nin araç alımı 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun pazarlık usulünü düzenleyen 21’inci maddesinin birinci fıkrasının b bendi hükmünde dayandırılarak yapıldı. Bu maddeye göre “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” halinde pazarlık usulü ile ihale yapılabileceğini belirtiyor.

CHP grup başkan vekili Hasan İpek, adrese teslim ihale yapıldığını ve soru önergesi hazırladıklarını söyledi. HHALK

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu