‘Çevreciyiz’ Diyen Geçinenler Ülkeyi Bölgeyi ‘Düşünmeyenler’ – 9711

'Çevreciyiz' Diyen Geçinenler Ülkeyi Bölgeyi 'Düşünmeyenler'

Oltan Köleoğlu Enerji tarafından yapılan açıklamada, tamamen gerçek dışı ifadeler kullanılarak, ‘halka korku salmak’ amacıyla hazırlanan, lösemili çocukların resimlerinin kullandığı maksatlı broşürleri ‘kara propaganda’ olarak nitelendirdi.

OKE’DEN AÇIKLAMA YAPILDI
OKE açıklamasında, “Biyokütle Yenilenebilir Enerji Kaynağı Değildir ibaresi kullanılarak hazırlanan broşürlerin BES ile ilgili bilgilerin tamamen ters şekilde verilmesi, bunu hazırlayanların niyet ve hedeflerini açık açık ortaya koyuyor” ifadelerine dikkat çekti.

YENİ NESİL ENERJİ SINIFINDA
Açıklamada, “BES’ler, dünyada bütün resmi kaynaklarda, ‘Yenilenebilir Enerji olarak’ yer alan, aynı zamanda tüm çevreci yapılar tarafından yeni nesil enerji olarak destekleniyor. Art niyetli ve yatırım karşıtı olanların iddialarının aksine, bitkisel atıkları yakarak elde edilen elektrik üretimi olması sebebi ile temizlik yapan enerji olarak da tarif ediliyor. Türkiye’de hem çevresi, hem de ilave ekonomik kazanımlar sağlayan biyokütle enerjisine karşı yürütülen bu kirli kampanya, konusunda uzman bir çok kişi tarafından da akıl almaz davranış olarak adlandırılıyor. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın resmi hesabından yayınladığı ‘Yerli ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları’ içerisinde biyokütle de yer alıyor” denildi.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RAPOR HAZIRLADI
OKE tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere dikkat çekildi; “Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yenilenebilir enerji kaynakları ve teknolojilerinde, ‘Biyokütle Enerji Dersi-01’ kodu ile Ziraat Mühendisi öğrencilerine okutuluyor. Üniversitesinin hazırladığı ‘yenilenebilir enerji kaynakları raporunda’ yer alan bilgilerde orman ve tarım ürünleri ile tarımsal ve hayvansal atıkların dahil olduğu biyokütle enerjisinin Türkiye’nin tüm bölgelerinde yapılabileceği belirtiliyor. Sadece Almanya’da 1.172 tane biyokütle santralinin yer aldığı bildiriliyor. Dünyanın atık sera gazı emisyonlarında önemli azalmalar sağlamak ve atıkların imhası problemini ortadan kaldırmak için temiz enerji biyokütleye yöneldiğine işaret ediliyor.

DERNEĞİN AYNI TARİHLERDE KURULMASI MANİDAR BULUNDU
2 Aralık 2019 yılında kurulan Çarşamba Çevre ve Çiftçiler Derneği’nin ilçede dağıtılan broşürleri hazırladığını savunan OKE, derneğin kuruluş zamanı ve Çarşamba’ya yapılan biyokütle enerji santralinin yatırım tarihlerinin aynı zamanlara denk gelmesini ise manidar olarak yorumladı. Ayrıca açıklamada broşürde ‘çiftçiye ve bölgeye sağlayacağı ekonomik katkının manipüle edici’ ifadelerle OKE’ye karşı algı oluşturulmaya çalışıldığı kaydedildi.

AFYON VE ÇORUM’DA 25 BİN ÇİFTÇİYE DOĞRUDAN EK GELİR
Açıklamada, Oltan Köleoğlu Enerji’nin halihazırda Afyon ve Çorum’da kurulu BES’lerinde toplamda 25 bin çiftçiye doğrudan ek gelir sağlandığına dikkat çekilirken, şu ifadelere yer verildi; “Her yıl ürün hasadından sonra anız yakımı ile yoğun hava kirliliğinin ve yangınların önüne geçiliyor. Temiz enerji kaynağı olan biyokütle enerji santralinin sanki ‘felaket makinası’ algısının oluşturulmaya çalışılması, bu çevrelerin kimin ekmeğine yağ sürmeye çalıştıkları anlaşılabilir değildir. Broşür veya başka araçlarla halka yanlış bilgileri yayarak, Çarşamba vee bölgesi başta olmak üzere, Samsun ve çevresindeki çiftçilere her açıdan ekonomik katkı ve sosyal fayda sağlayacak olan temiz enerji biyokütle santrali yatırımının önüne geçilmesine bir anlam verilememektedir. Kamu yararının ve milli menfaatin önde olduğu bu yatırımların, halkı kaygıya sürükleyen yöntemlerle engellenmeye çalışanlar gelecekteki yatırımlara da dolaylı olarak engel teşkil ediyorlar.”

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın resmi hesabından yayınladığı ‘Yerli ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları’ içerisinde biyokütle de yer alıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu