Çocuklar İçin Sağlıklı İçecekler Raporu Yayınlandı – 7966

Çocuklar İçin Sağlıklı İçecekler Raporu Yayınlandı

Çocuklar için içecek türü besinler hayatlarının ilk günden itibaren sağlıklı bir gelişim adına önemlidir. Bu bağlamda hangi içecekler çocuklara sağlıklıdır? Hangileri zararlıdır? Hangi içeceği ne zaman? Ne miktarda kullanılmalı?

Çocukların doğdukları günden itibaren içtikleri sıvılar; büyüme, gelişme ve genel sağlıkları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Doğumdan ilk 6 ay içerisinde, çocuk yalnızca anne sütü tüketimi ile sıvı gereksinimi karşılanmalıdır. İlk 6 aydan sonra ise anne sütüne ilave olarak sebze çorbaları, süt ürünleri ve meyve suyu gibi birçok içecek çocukların hayatına girerek sıvı ihtiyaçlarına destek olur. İlk defa Amerikan pediatri akademisi, beslenme ve diye-tetik akademisi, pediatri diş hekimliği akademisi ve Amerikan kalp derneği işbirliğiyle oluşturulan bir kılavuz’un sonuçları paylaşıldı.

Bu kılavuza göre, çocukların ilk 6 ay boyunca anne sütünden aldıkları sıvı ihtiyacı günlük sıvı ihtiyacının karşılanması için yeterlidir. Annelerin çocukların susadığını düşünerek su vermesine gerek yoktur. Raporda, çocukların yeterli anne sütüyle sıvı ihtiyacını karşılamasının yanında çocuğa verilen su bebeğin emzirme süresinin kısalmasına ve anne sütünün de azalmasına neden olabileceğini söylemektedir.

6 aylık ve12 aylık arasındaki bebeklere ek besin olarak su verilebileceğini söylemektedir. Verilecek olan suyun bebeğin gelişimine göre ayarlanması annenin becerisine bağlıdır. Günde 1 çay bardağı ile bir su bardağı arasında su miktarı yeterlidir.

1 ve 3 yaş aralığındaki çocuklara sıvı ihtiyacını mevsime, yaşadığı bölgeye bağlı olarak değişmesi ile birlikte günde 1 ila 4 su bardağı ,4 ve 5 yaş arası ise 1,5 su bardağı su tüketilmesi önerilmektedir.

Destekleyici mama olan devam sütü mamaları önerilmemektedir. Bu toz mamalar genellikle süt tozu, Mısır şurubu, bitkisel yağ ilave olarak vitamin ve minerallerden oluşan içerikleridir. İnek sütünden ve daha az protein ve daha fazla sodyum içerirler. Devam sütü mamaların önerilmemesini sebebi ise anne sütünün besin ihtiyacını karşılaması için yeterli olmasıdır. 1 yaşından sonraki çocukların inek sütü tüketimi önerilir.

 Soya sütü büyümeyi teşvik etmez aslında bu içecekler hayvansal kaynaklı sütlere eşdeğer değildir. İlk 5 yıl içerisinde hazır meyve suları çocuklar için sakıncalıdır. Rapora göre, şekerli içeceklerden kaçınılması gerekli olduğunu ve bunların çocukların iştahını olumsuz etkileyen çeşitli besin ögelerinin eksik alımıyla sonuçlanacağını söylemektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu