Değişen Dünyaya Uyum Sağlamanın Yolu Ukrayna’dan Geçiyor – 6322

Değişen Dünyaya Uyum Sağlamanın Yolu Ukrayna’dan Geçiyor

Endüstri 4.0, iOT gibi teknolojilerin gelişmesi ve uzay çalışmalarının hız kazanması eğitimde yeni ihtiyaçlar yaratırken, Ukrayna eğitim alanında tüm bu gelişmelere hızlı ve nitelikli bir biçimde uyum sağlayabilen ülkeler arasında yer alıyor. UE Eğitim Genel Koordinatörü Emrah Yüksek, yaptığı açıklamalarda Ukrayna’nın gelişen dünyaya ayak uydurmak isteyen öğrenciler için iyi bir seçenek olduğunun altını çizdi.

Endüstriyel Teknoloji Eğitimindeki Gelişmeler

UE Eğitim’in yaptığı araştırmalara göre, teknik eğitim Ukrayna’da üniversite eğitiminde oldukça ön planda. Kendi ekolüne sahip olan ve yetkin akademik kadrolarla çalışan bu üniversiteler, teknoloji alanındaki gelişmeleri sürekli araştırarak, yenilikleri müfredata dâhil ediyor ve öğrencilerini değişen dünyaya hazırlıyor. Araştırma sonuçları, Kiev Politeknik Üniversitesi, Donetsk Ulusal Üniversitesi, Karazin Üniversitesi gibi okullarda yapılan akademik çalışmalarda Endüstri 4.0 gibi konularda büyük bir önem verildiğini gösteriyor.

Microsoft Ukrayna’nın CEO’su Nadia Vasylieva, geçtiğimiz yıllarda yaptığı açıklamalarda Ulusal Bilimler Akademisi’nin yürüttüğü çalışmaların ülkedeki endüstriyel teknolojinin gelişiminde büyük bir rol oynadığını ifade etmişti. Endüstri 4.0, 2016 yılında ekonomist ve iş adamlarının bir araya geldiği KIEF forumunda da önemli konu başlıklarından biri olmuştu. Emrah Yüksek, bu önemli gelişmelere değinerek “Sanayi üretimi, Ukrayna’nın gelir kaynakları arasında önemli bir yere sahip. Bu yüzden, endüstriyel gelişmelere sürekli bir yatırım söz konusu ve üniversitelere yapılan yatırım, yeni teknolojilerin geliştirilmesi için önemseniyor” açıklamasında bulundu.

Ukrayna Endüstriyel Otomasyon Topluluğu’nun (UEOT) araştırmaları da bu konuda kaydadeğer veriler sunuyor. UEOT’nun araştırmalarına göre, Ukrayna’daki teknik ürün standartları söz konusu gelişmelere göre şekilleniyor. Dolayısıyla endüstriyel otomasyon konusu teknik eğitimde de önemli bir yere sahip. Emrah Yüksek, açıklamasında söz konusu verilere de yer vererek, Ukrayna’da teknik eğitim alan öğrencilerin gelişen dünyada yer edinmelerini sağlayacak bir birikime sahip olacaklarını belirtti.

Uzay Teknolojisi

Sovyetler Birliği, uzay teknolojileri alanında büyük bir aşama kaydetmiş olsa da SSCB’nin dağılmasından sonra eski Sovyet ülkelerinde bu alana yeterince önem verilmemişti. UE Eğitim’in yaptığı araştırmalar, Ukrayna’nın bu konuda diğer eski Sovyet ülkelerinden farklı bir yerde olduğunu gösteriyor. 1992 yılında kurulan Ulusal Uzay Ajansı (Derzhavne Kosmichne Ahenstsvo Ukrayiny) Avrupa’nın en aktif uzay ajansları arasında yer alıyor. Bununla birlikte, uzay araştırmaları ve bu araştırmalara bağlı olan endüstriyel yatırımlar, Ukrayna’nın ulusal bütçesinde önemli bir yer tutuyor. UE Eğitim tarafından yapılan araştırmalar, uzay çalışmalarının ülke eğitiminde ön plana çıkan konu başlıkları arasında olduğunu gösteriyor.

Emrah Yüksek, Ukrayna’nın uzay çalışmalarına vebu doğrultudaki eğitime ulusal politikalar bazında önem veren bir ülke olduğunu belirterek, uzay teknolojileri alanında dünyanın en saygın kurumları arasında yer alan Harkov Ulusal Uzay ve Havacılık Üniversitesi’ne dikkat çekti. Uzay ve bilgisayar sistemleri alanında kaliteli bir eğitim veren Harkov Ulusal Uzay ve Havacılık Üniversitesi, Ukrayna’nın uzay çalışmalarıyla ilgili politikalarında da önemli bir yere sahip. Bu üniversitede eğitim gören öğrenciler, mezun olduktan sonra Ukrayna’daki uzay programlarında yer alabiliyor.

UE Eğitim’in yaptığı araştırmalara göre, Kharkiv Havacılık Üniversitesi de ülkede yürütülen uzay programlarında önemli bir yere sahip. Yurtdışından öğrenci kabul eden üniversite, öğrencilerine havacılık ve uzay teknolojileri alanında kariyer olanakları sunuyor.

Robot Teknolojisi Alanındaki Çalışmalar

Robot teknolojisi, son yıllarda ciddi bir ivme kazandı. Ekonomistler ve bilim adamları, yakın gelecekte robot teknolojisinin insan emeğinin yerine geçeceğini ve sanayi eğitiminin büyük ölçüde robot teknolojisine dayalı olacağını öngörüyor. UE Eğitim’in Ukrayna’daki eğitim politikaları üzerine yaptığı araştırmalar, Ukrayna’nın bu alanda kalifiye insan yetiştirmeye ulusal politikalar bazında önem verdiğini gösteriyor.

Emrah Yüksek, UE Eğitim Koordinasyon Merkezi’nin araştırmalarına dayanarak yaptığı açıklamalarda, Ukrayna’nın sanayi atılımlarına bağlı olarak robot teknolojisine ve bu alandaki eğitime büyük bir önem verdiğini ifade etti. Yüksek, açıklamasında Odessa Çevre Üniversitesi, Kiev Politeknik Üniversitesi gibi kurumlarda, robotik sistemler alanında ciddi bir eğitim verildiğini belirterek, bu üniversitelerin öğrencilere otomasyon ve robot sistemleri branşlarında ciddi bir kariyer imkânı sunduğunu ifade etti.

Eğitim ve Kariyer Fırsatları

Yapılan araştırmalar, Ukrayna’nın endüstriyel alanda Türkiye’de dâhil olmak üzere birçok ülkeyle işbirliği hâlinde olduğunu gösteriyor. Emrah Yüksek, Ukrayna’nın teknolojik ve endüstriyel gelişmelere önem veren bir ülke olduğunun altını çizerek, Ukrayna üniversitelerinde eğitim gören öğrencilerin, yalnızca Ukrayna’da değil, Batı Avrupa’dan Hindistan ve Çin’e kadar birçok ülkede kariyer fırastlarına sahip olacağını belirtti.

UE Eğitim’in araştırma sonuçlarına göre uzay teknolojileri, otomasyon, robot sistemleri gibi alanlarda kaliteli eğitim sunan Ukrayna üniversitelerinin yetkinliği dünyanın dört bir yanında kabul ediliyor. Yüksek, yaptığı açıklamalarda bu üniversitelerde eğitim alan öğrencilerin, dünyanın her yerinde kendilerine kapıların açılmasını sağlayacak bir birikime sahip olduğunu ifade etti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu