Dünya Eğlenmek İçin Nereye Gidiyor? – 6208

Dünya Eğlenmek İçin Nereye Gidiyor?

Ödeme teknolojileri öncüsü Mastercard’ın verilerine göre Türkiye turizmde büyümeye devam ediyor. 2019 yılının birinci çeyreğinde Türkiye’de yabancı kartlarla yapılan harcamalar 2018 yılına göre %76 artarak 18,5 milyar TL’ye ulaştı. Yabancı kart başına Türkiye’de yapılan ortalama harcama ise 650 USD olarak gerçekleşti. Türkiye’de yapılan kişi başı harcamaya göre Alman turistler 740 USD ile ilk sırada yer alırken, onu 657 USD ile Hollandalılar, 602 USD ile İngilizler, 390 USD ile Ruslar takip ediyor. Suudi Arabistanlı turistler ise Türkiye’de yapılan toplam harcamalardan aldığı % 7 pay ile Rusya’dan sonra geliyor. Harcamalardaki artış oranları açısından bakıldığındaysa İngiltere başı çekiyor. Ardından sırasıyla Rusya, Hollanda ve Almanya geliyor.

Kim, nerede, ne yapıyor?

Mastercard ayrıca 10 yıldır yayımladığı ve seyahat endüstrisindeki eğilimleri ortaya koyan “Hedef Şehirler Endeksi” raporunun bir devamı niteliğindeki “Hedef Şehirler Endeksi: Play” raporunun en son tespitlerini de paylaştı. İş harici seyahatlere odaklanan rapor, gezmek, görmek ve dinlenmek amacıyla yapılan seyahatleri kapsıyor. Mastercard’ın “Play” araştırması, aynı ilgi alanlarına sahip seyahat severlerin nereleri tercih ettiği, buralarda en çok ne yaptığı ne yediği, neye en çok para harcadığı gibi konuları ortaya koyarak, turizm sektörü için yol haritası oluşturmada bir kaynak sunuyor.

“Play” raporu dışında, Mastercard’ın Hedef Şehirler Endeksi Raporu’nun uzantısı bir diğer rapor olan “Origins”in çalışmaları ise sürüyor. Yaz içerisinde yayımlanması hedeflenen “Origins” raporu, dünya genelindeki seyahat tutkunlarının hangi şehirlerden olduğunu ortaya koyacak.

Dominik Cumhuriyeti başı çekti

2018 verilerine göre eğlence amaçlı seyahatler için Dominik Cumhuriyeti’nden Punta Cana, bir önceki sene gibi en çok tercih edilen şehir oldu. Popüler ve çok bilinen lokasyonların ötesinde yerler arayan macera ve doğa tutkunları Punta Cana’nın ardından sırasıyla Tunus’un Djerba ve Japonya’un Hokkaido şehirlerini tercih etti. Listede 4. ve 5. sıralarda ise Meksika’da bulunan Riviera Maya ve Peru’da bulunan Cusco yer alıyor. Japonya’dan Kyoto ve Osaka’nın da olduğu listede ayrıca İspanya’dan Palma de Mallorca, Endonezya’dan Bali ve Amerika’dan Honolulu bulunuyor.

Seyahat keyfini kaçırmamak için Mastercard

İster iş ister eğlence amaçlı olsun, Mastercard seyahatleri sorunsuz kılan teknolojileriyle daima seyahat severlerin yanında yer alıyor. Dünya genelinde Hedef Şehirler listesinde yer alan şehirleri de kapsayan 210’u aşkın ülkede ve milyonlarca noktada geçerli olan Mastercard, kart sahiplerine deneyimin yanı sıra pek çok avantaj da sunuyor. Bu avantajlardan biri ise Mastercard Traveler Rewards uygulaması. Bu uygulama ile premium kart sahipleri Avrupa, Orta Doğu, Asya Pasifik ve Latin Amerika’daki üye iş yerlerinde alış veriş yaptıkça ödül kazanıyorlar.

Paha Biçilemez Şehirler Programında yer alan hedef şehirlerde, kart sahipleri eşsiz deneyimler yaşama şansı buluyor. Bali’de kendilerine özel hazırlanmış bir SPA programından Honolulu’da sokak sanatlarını gezmeye kadar birçok ayrıcalıklı etkinliğe katılabiliyorlar.

World ve World Elite kart sahipleri ise Mastercard’ın Travel & Lifestyle hizmetinden faydalanarak seyahat planlamalarını ve rezervasyonlarını en pratik ve avantajlı şekilde yaptırabiliyorlar.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu