CRP ne demek? – C Reaktif Protein, CRP nedir? – 5320

CRP ne demek? - C Reaktif Protein, CRP nedir?

C-reaktif protein (CRP) vücutta iltihaplanma için bir kan testi belirleyicisidir. CRP karaciğerde üretilir ve seviyesi kanın test edilmesiyle ölçülür. CRP yüksekliği ve düşüklüğü hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz…

CRP: C-REAKTİF PROTEİN NEDİR?

C-reaktif protein (CRP), inflamasyona yanıt olarak karaciğer tarafından üretilen bir maddedir. CRP için diğer isimler yüksek duyarlıklı C-reaktif protein (hs-CRP) ve ultra-duyarlı C-reaktif proteinlerdir (us-CRP).

Kandaki yüksek düzeyde CRP, inflamasyonun bir göstergesidir. Enfeksiyondan kansere kadar çok çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.

shutterstock_441264445-2

CRP TEST SONUÇLARI NE ANLAMA GELİYOR?

C-reaktif protein, bir litre kanın (mg / L) miligramında CRP olarak ölçülür. Genel olarak, düşük bir C-reaktif protein seviyesi, vücutta daha az enflamasyon olduğunu gösterdiğinden, yüksek olandan daha iyidir.

– 1 mg / L’nin altında bir okuma, düşük kardiyovasküler hastalık riskine sahip olduğunuzu gösterir.

– 1 ila 2,9 mg / L arasında bir okuma orta riskli olduğunuz anlamına gelir.

– 3 mg / L’den büyük bir okuma, yüksek kardiyovasküler hastalık riski taşıyor demektir.

– 10 mg / L’nin üzerinde bir okuma, vücudunuzdaki bu tür önemli inflamasyonun nedenini belirlemek için daha fazla test yapılmasına ihtiyaç olduğunu işaret edebilir. Bu özellikle yüksek okuma aşağıdakileri gösterebilir:

– Bir kemik enfeksiyonu veya osteomiyelit
– Otoimmün artrit alevlenir
– İBH (İnflamatuvar Bağırsak Hastalığı)
– Tüberküloz
– Lupus, bağ dokusu hastalığı veya diğer otoimmün hastalıklar
– Kanser, özellikle lenfoma
– Pnömoni veya diğer önemli enfeksiyon

CRP düzeylerinin, doğum kontrol hapları alan kişiler için de yüksek çıkabileceğini unutmayın. Bununla birlikte, inflamasyonun diğer belirteçleri bu bireylerde mutlaka anormal değildir.

Gebelikte yükselmiş CRP değerleri komplikasyonlar için bir belirteç olabilir, ancak CRP ve gebeliğin rolünü tam olarak anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Hamileyseniz veya başka bir kronik enfeksiyon veya enflamatuar hastalık varsa, CRP testinin kalp hastalığı riskinizi doğru bir şekilde değerlendirmek olası değildir.

CRP testi yapmadan önce, test sonuçlarını etkileyebilecek herhangi bir tıbbi durum hakkında doktorunuzla konuşun. Bunun yerine yapılabilecek başka kan testleri olduğundan, bir CRP testinden tamamen vazgeçmek isteyebilirsiniz.

Bu testin kardiyovasküler hastalık riskinizin tam bir açıklamasını vermediğini unutmayın. Hangi izleme testlerinin sizin için en uygun olduğunu belirlerken doktorunuz yaşam tarzı risk faktörlerinizi, diğer tıbbi durumları ve aile geçmişini dikkate alacaktır.

 

Aşağıdaki testlerden birini de yaptırmanız istenebilir:

– Elektrokardiyogram (EKG)
– Ekokardiyogram
– Stres testi
– Koroner arterlerin BT taraması
– Kalp kateterizasyonu

CRP YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

CRP, vücudun bir bölgesinde iltihap olduğunu göstermektedir. Yüksek CRP seviyeleri de kalp arterlerinde iltihaplanma olduğunu gösterebilir, bu da kalp krizi riskinin artması anlamına gelebilir. Bununla birlikte, CRP testi son derece nonspesifik bir testtir ve CRP seviyeleri herhangi bir inflamatuar (İLTİHAP) durumda yükselebilir. Fakat iltihabın nerede olduğu bilinmemektedir. Damar sorunları olduğunda da CRP yükselir. İltihaplı bağırsak hastalığı, eklem iltihapları ve bağışıklık sistemi hastalıklarında da CRP yüksek çıkmaktadır.

CRP DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

CRP’nin düşük değerde olması, vücutta kanser ve iltihap olmadığını gösterir. Teşhisi koyulan bir hastalığın tedavi edildiğini gösterir. Kullanılan bazı ilaçlarla da, kanda CRP düşüklüğü oluşmuş olabilir. Bu durumda doktorunuz ilaçları değiştirecektir. CRP düşüklüğü, genel olarak olumlu bir duruma işaret eder.

 

CRP NEDİR? 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu