İç Fındık İhracatında Hedef ‘300 Bin Ton’ – 7164

İç Fındık İhracatında Hedef '300 Bin Ton'

Karadeniz Fındık Mamulleri ve İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç, 2019-2020 fındık ihracatı sezonunun 1 Eylül’de başlayacağını ve güzel bir sezonun kendilerini beklediğini aktardı. Sevinç, fındık ihracat sezonunun 300 bin tonun üzerinde iç fındıkla kapanacağını tahmin ettiklerini söyledi.

DİĞER ÜLKELERDE REKOLTE DÜŞÜK KALDI

“Fındık rekoltesinin fazla olması kimseyi korkutmamalı” diyen Birlik Başkanı Sevinç, “Üretimde tekel olmak yetmez. Satışta da oranı artırmak zorundayız” diye konuştu. Fındığın daha önceki yıllarda en çok Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, Belçika ve Avusturya gibi Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini söyleyen İhracatçılar Birliği Başkanı Edip Sevinç, şu değerlendirmede bulundu: “Bu sezon İtalya’da fındık rekoltesi çok düşük kaldı. Aynı şekilde Azerbaycan ve Gürcistan’da da beklenen rekolte olmadı. Bütün bu gelişmeler Türk fındığının daha fazla ihraç edileceği anlamına gelmektedir.”

ÇİN PAZARI SEVİNDİRİYOR

Sevinç, son yıllarda Çin pazarında yaşanan gelişmelerin de yüz güldürdüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti: “Bu pazarımız hızla büyüyor. Çin’e yapılan 8-9 bin ton civarındaki ihracatın yeni sezonda 10-15 bin ton civarında olacağını düşünüyoruz. Çin’i yakın gelecekte Türkiye’nin fındık ihracatındaki yıldızlarından biri olarak görüyoruz.”‘AA’

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu