‘İlk Adımdan Kurtuluşa Karma Resim Sergisi’ Paris’te Açıldı – 5728

Murat Senel Yatay Banner

Ender Gür yatay Banner

‘İlk Adımdan Kurtuluşa Karma Resim Sergisi’ Paris'te Açıldı

Fransa’nın başkenti Paris’te Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk adımının atıldığı ve tüm dünyaya örnek olan Milli Mücadele’nin başlangıç tarihi 19 Mayıs 1919’un 100. Yılında Genelkurmay Askeri Tarih ve Strateji Etüd Dairesi Başkanlığı’ndan (ATASE) alınan belge ve fotoğrafların sergilendiği ‘İlk Adımdan Kuruluşa Milli Mücadele Karma Sergisi’ açılışı gerçekleşti.

Ziyaretçilerin anı defterini imzaladığı serginin açılışında ilk olarak Paris Trabzonlular Derneği Folklor Ekibi Karadeniz horonu oynadı.

Espace Mendes Frans 23 Route Epınay-Sur Seine Paris’te açılan serginin açılışında bir konuşma yapan Samsun Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, “Ülkemizin her köşesinde ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarımızın bundan 100 yıl önceki heyecanı yaşamaları ve bu aynı heyecanı geleceğe aktarmaları amacıyla bu tür ekinlikleri düzenliyoruz. Bağımsızlık Mücadelesinin 100. Yılının en iyi şekilde kutlanması amacıyla Samsun Valiliğimizce ‘100. Yıl Koordinasyon Merkezi’ oluşturuldu. Yurt dışı resim sergisi de bu merkezin projelerinden biridir.” dedi.

Yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenen 300’den fazla proje ve etkinlikler kapsamında hazırlanan ‘İlk Adımdan Kuruluşa Milli Mücadele Sergisi’ ile 1919’dan 1923’e kadar Türk Devletinin Milli Mücadele tarihinin doğru, güvenilir bilgi ve belgelerle kamuoyuna anlatılmasını amaçladıklarını ifade eden Vali Yardımcımız İbrahim Avcı, “Bağımsızlığımızın 100. Yılı ile ilgili yapılan bu çalışmaların tümü, ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda yürüttüğü çalışmalara ilham kaynağı olacağı aşikârdır. Açtığımız bu sergi ile yurt dışında bulunan soydaşlarımıza ulaşmayı da amaçladık. Sergimiz buradan sonra Almanya (Berlin), Kuzey Makedonya (Üsküp), Kosova (Priştine), Bulgaristan (Kırcaali), Brüksel (Ghent – Genk), Hollanda (Roterdam), Birleşik Krallık (Londra) ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) (Lefkoşa) olmak üzere 9 ülkede açılacak.” diye konuştu.

Epinay Sür  Seine Belediye Başkan Yardımcısı Mohammed Chreau, Paris Trabzonlular Derneği tarafından yapılan çalışmalara değer verdiklerini, bunlardan en değerlisinin de Mustafa Kemal Atatürk’ü anlatan ‘İlk Adımdan Kuruluşa Sergisi’nin olduğunu belirtti. 

Sergide; Genelkurmay ATASE Dairesi Başkanlığı’ndan alınan belge ve fotoğraflar ile OMÜ Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Bölümü ve SAMFAD yerel sanatçılar tarafından yapılan eserler yer alıyor.

Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Samsun Valiliğimiz tarafından 100. yıl anısına Çarşı 1919 kadınlarının ürettiği el emeği ürünleri, Epinay Sür Seine Belediye Başkan Yardımcısı Mohammed Chreau, Turizm Müşaviri  Özgür Semiz ve Paris Trabzonlular Dernek Başkanı Bülent Cumur’a hediye etti.

Paris Eğitim Müşavirliği öğretmenlerinin Türk Müziği konseri sonrası Paris Türk Büyükelçiliği tarafından resepsiyon verildi. 

22 Haziran 2019 tarihine kadar açık kalacak serginin açılışına ayrıca Türk Dernekleri Birliği Başkanı Lütfi Bilgen, Organizatör Erkan Özarkman ve vatandaşlar katıldı.


250x250 Banner

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu