Lavantadan Sonra Bir Köyün Kaderi Daha Değişti – 7821

Lavantadan Sonra Bir Köyün Kaderi Daha Değişti

Isparta lavanta kokulu köy olan Kuyucak’tan sonra şimdide Deregümü köyünde üzüm bağlarını sökerek seralar kurdular. Kurdukları seralarda kesme çiçek yetiştirip Avrupa’da birçok ülkeye ihraç ettiler.

 Isparta’nın Deregümü köylüleri yaptıkları örnek karar ile köyden kente göçü tersine çevirmeyi başardı.

Gülü, lavantası, elması, domatesi ve kirazı derken tarım arazilerini en etkili biçimde işleyen Isparta artık karanfil üretimine geçerek Avrupa pazarlarına satışa çıkardı.

Ispartanın merkez ilçesi Deregümü köyünde seralarda karanfil üretimine başlandı. İhracat firmaları aracılığıyla seralarda üretilen kesme çiçekler ihraç edilmeye başlandı.

2 bin nüfuslu köyün örnek çalışmaları sayesinde kendi köylülerinin yanında diğer köylerden gelenlere ekmek kapısı oluyor. Karanfil üretiminin her geçen yıl bir önceki yıla nazaran artarak devam ediyor. Kurulan soğuk hava depolarında muhafaza edilen karanfiller binlerce özenli el karanfili hasat ediyor, temizliyor, paketliyor ve ihracata hazır hale getiriyor.

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, yaptığı açıklamada Deregümü köyünün domates ve karanfil üreticiliğinde meşhur olduklarını dile getirdi. Önceki yıllarda karpuz ve üzüm yetiştiriciliği yapılırdı köyde 2 bin 500 metrekarelik kapalı sera yapılarak bunun bin 500 metrekarelik alanında domates bin metrekarelik alanda ise karanfil üretimi yapıyoruz. 120 milyon dal kesme karanfil çiçeğini renklerine göre sınıflandırarak Avrupa pazarında satıyoruz, dedi.

Köyde işsizlik yok

Deregümü köyü muhtarı Ali Toprakçı karanfil hasadının sonuna geldiklerini dile getiren Toprakçı 120 milyon dal karanfil ürettiklerini çiçeklerimizden birçoğunu Avrupa pazarına ihraç ettiklerini dile getirdi. Bu sayede köyümüzün ve Isparta’mızım ekonomisine ciddi anlamda katkı sağladığımızı düşünüyoruz, dedi.

Köyümüz iş sıkıntısı çeken vatandaşlara iş imkânı sağlamaktadır. Artık göç veren köy konumundan göç alan köy konumuna geldiklerini bu durumun kendilerini çok mutlu ettiğini yapılan çalışmalar ile diğer köylere örnek olmak istediklerini vurguladı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu