Louvre Müzesi ile HTC Vive Arts, Mona Lisa’nın hikayesini VR’a taşıyor – 5715

Murat Senel Yatay Banner

Ender Gür yatay Banner

Louvre Müzesi ile HTC Vive Arts, Mona Lisa'nın hikayesini VR’a taşıyor

Louvre Müzesi, Leonardo da Vinci’nin Fransa’da ölümünün 500..yılını anmak için da Vinci’nin sanat hayatının çığır açan bir retrospektifini hazırlıyor. Sergi, 24 Ekim 2019’da halka açılacak. Louvre, dönüm noktası olacak bu serginin bir parçası olarak HTC VIVE Arts iş birliğiyle müzenin ilk sanal gerçeklik (VR) deneyimini sunacak. Da Vinci’nin en ünlü başyapıtı olan Mona Lisa’nın hikayesi, HTC VIVE sanal gerçeklik gözlüğü sayesinde canlandırılacak.

Leonardo da Vinci’nin bu eşsiz retrospektifi için Louvre Müzesinin küratoryal ekibiyle sıkı bir iş birliği içinde ortaya çıkarılan bu yaratıcı sanal gerçeklik deneyimi, Mona Lisa: Camın Ötesi, dünyanın çeşitli yerlerinden gelen izleyicilerin Mona Lisa’ya yepyeni bir gözle bakmasını sağlayacak. Bu sanal gerçeklik deneyiminin ev sürümüne birçok çevrimiçi VR platformunun yanı sıra HTC’nin dijital abonelik hizmeti olan VIVEPORT’tan da erişilebilecek; böylece dünyanın dört bir yanındaki izleyiciler Mona Lisa: Camın Ötesi’ne erişebilecek.

Sanal gerçeklik deneyimi, Mona Lisa: Camın Ötesi, ziyaretçilerin sanal alanda resimle etkileşim kurabilmesini sağlayacak. Dünyanın en ünlü resminin içine girme şansını yakalayacak olan izleyiciler, camın ötesine adım atarak bu etkileyici portreye tamamen yepyeni, dönüştürücü bir biçimde erişebilecek.

Mona Lisa: Camın Ötesi sayesinde izleyiciler, dünyanın en popüler sanat eserlerinden birinde çıplak gözle göremeyecekleri gizli ayrıntıları keşfetme fırsatı bulabilecek. Nesiller boyunca merak ve hayranlık uyandıran resme daha yakından bakabilecek olan katılımcılara, sanatçının başyapıtını yaratırken kullandığı teknikleri ortaya seren yeni bilimsel araştırmaların yanı sıra modelin kimliği hakkında da daha fazla bilgi sunulacak.

Mona Lisa: Camın Ötesi; Leonardo da Vinci’nin bilim, mühendislik, mimari ve sanat alanlarında çalışan gerçek bir Rönesans insanı olarak devrimsel pratiğini yansıtacak. Sanal gerçeklik deneyimi, dünyanın en büyük ressamlarından biri olan da Vinci’nin kalıcı mirasını kutlarken çok yönlü etkileyici kariyeri boyunca sürekli yeniliğe kucak açan kimliğini onurlandıracak.

Louvre Müzesi Mediasyon ve Kültürel Programlama Direktörü Dominique de Font-Réaulx, “Louvre Müzesi, ilk defa Leonardo da Vinci sergisi vesilesiyle HTC VIVE Arts iş birliğiyle bir sanal gerçeklik deneyimi sunmaktan memnuniyet duyuyor. Ziyaretçiler sıra dışı başyapıtı üç boyutlu olarak keşfetme imkânı bulacak. Bu iş birliği sayesinde 500 yılı aşkın süredir kendisine eşlik eden mitlerin ve efsanelerin ötesinde gerçek Mona Lisa’yla tanışıp onun hakkında daha fazla bilgi edinebilecekler,” dedi.

HTC VIVE Arts Direktörü Victoria Chang ise “Bu anıtsal serginin bir parçası olarak HTC VIVE gözlüğüyle ilk sanal gerçeklik deneyimini sunması için Louvre Müzesi’yle yakın birliktelik içinde çalışmaktan gurur duyuyoruz.Dünyanın dört bir yanındaki izleyiciler, bu yeni deneyim sayesinde Mona Lisa’ya sanal alanda erişerek eseri dünyanın herhangi bir yerinden tüm ayrıntılarıyla görüntüleyebilecek. Sergiyi bizzat ziyaret edemeyenlerin ev sürümümüz sayesinde Leonardo da Vinci’nin bu muhteşem başyapıtına ulaşabilecek olması da Vinci’nin en beğenilen resmine daha önce eşi benzeri görülmemiş bir erişim sağlayacak.” diye konuştu.

Louvre Hakkında

Dünyanın en büyük sanat müzelerinden bir olan Louvre, aynı zamanda Paris’in tarihi bir anıtıdır. Kentin merkezi bir sembolü olarak şehrin 1. bölgesinde, Seine Nehri’nin sağ kıyısında yer alır. 72.735 metrekarelik bir alanda MÖ 7000 ila takriben MS 1848’e ait yaklaşık 35.000 obje sergilenir. Louvre Müzesi, 2018’de 10,2 milyon ziyaretçiyle dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesi olmuştur. Daha fazla bilgi için lütfen www.louvre.fr adresini ziyaret edin.

HTC VIVE Arts Hakkında

VIVE Arts, kültürün deneyimlenme biçimini dönüştürmek için çığır açan teknolojilerden yararlanarak dünyanın her yerinden erişilebilecek benzersiz projeler ortaya koyar. En son teknoloji sayesinde izleyiciyi çevreleyen eserler ve sergiler oluşturmak üzere önde gelen sanatçılarla, müzelerle ve kültürel organizasyonlarla birlikte çalışarak dijital yenilikleri geliştirir. VIVE Arts, 2017’deki kuruluşundan bu yana Londra’daki Tate Modern, Paris’teki Musée d’Orsay ve Musée de l’Orangerie, New York’taki Amerikan Doğal Tarih Müzesi, Taipei’deki Ulusal Saray Müzesi, Singapur’daki Sanat Bilim Müzesi ve son olarak Biennnale Arte 2019 da dahil olmak üzere dünyanın önde gelen kültürel kurum ve kuruluşlarıyla yaklaşık 40 farklı işbirliği yapmıştır. Daha fazla bilgi için lütfen arts.vive.com adresini ziyaret edin.

Sergi bilgisi

LEONARDO DA VINCI
24 Ekim 2019 – 24 Şubat 2020 
Napoléon Salonu

Sergi küratörleri:

Vincent Delieuvin, Resim Bölümü ve Louis Frank, Baskı ve Çizim Bölümü, Louvre Müzesi.

Pratik Bilgiler

Ziyaret saatleri: Salı hariç her gün

09:00 – 18:00 arası; Çarşamba ve Cuma günleri 21:45’e kadar.

Giriş: 17 EUR (koleksiyonlar ve sergiler)

Sergiye girmek için zamanlı giriş bileti gereklidir. Zamanlı giriş rezervasyonu: www.ticketlouvre.fr

HTC VIVE hakkında

VIVE türünün ilk örneği bir sanal gerçeklik platformu olup oda ölçekli VR ve gerçek yaşam benzeri etkileşimler için geliştirilmiş ve optimize edilmiştir. Ezber bozan teknolojisi ve sınıfının en iyisi içeriği ile VR için verdiği sözü tutan VIVE, VR donanımı ve yazılımı için en güçlü ekosistemi kurarak Sanal Gerçekliği tüketicilere, geliştiricilere ve kurumlara sundu. VIVE ekosistemi piyasadaki en iyi VR donanımını çevresine inşa edilmştir ve 100 milyon dolar bütçe ile kurulmuş olan ve Sanal Gerçeklik ile ilgili teknoloji girişimlerini büyütmeyi hedefleyen VIVE X kuluçka merkezi, 60’tan fazla ülkede hizmet veren dünyanın ilk sınırsız VR abonelik modeli olan VIVEPORT INFINITY’ye sahip global bir platform ve uygulama mağazası olan VIVEPORT ve VR içerik geliştirme ve yayıncılık girişimi olan VIVE Studios tarafından desteklenmektedir.


250x250 Banner

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu