Mitomani: Apple’dan Işid’e Günümüzün Msalları – 7537

Murat Senel Yatay Banner

Ender Gür yatay Banner

Hasan Togar yatay Banner

Mitomani: Apple'dan Işid'e Günümüzün Msalları

Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), “Mitomani: Apple’dan Işid’e Günümüzün Masalları” isimli kitabı Kültür Tarihi kategorisinde yayımladı. 1973-2011 arasında Oxford’da İngiliz edebiyatı dersleri veren, eleştirmen ve edebiyat tarihçisi Peter Conrad tarafından kaleme alınan kitap, Mehmet Doğan tarafından Türkçeye kazandırıldı.

Bilimsel akla duyulan saygıya rağmen, insanlar efsanelere hâlâ uzak ataları kadar meraklı olduğunu belirten Peter Conrad, kitapta dizüstü bilgisayarlar ve akıllı telefonların Cennet Bahçesi’nin yasak meyvesini çağrıştıran bir logoyla satıldığı; klasik perileri andıran kadınların televizyon ekranlarından eksik olmadığını; çektiğimiz her selfie Narkissos’a yeniden can verdiğini belirtiyor. Mitlerin aynı zamanda siyasi dünyayı da işgal etmiş durumda olduğunu, teröristlerin din adına kendilerini feda ederken siyah bayrakları ve duaları ile adeta bir markaya dönüştüğünü de okuyucuyla paylaşıyor.

Peter Conrad, Britanya Kraliçesi’nden Kardashian’lara, Banksy’nin mesajından elektronik sigaranın işlevine ve Hadron Çarpıştırıcısı’nın yarattığı kaygıya kadar uzanan geniş bir yelpazedeki yirmi yedi başlığı dikkat çekici bir yaklaşımla inceliyor. Mitin insan toplumlarındaki yerini, bugün yaşamlarımızı sarsan siyasi, dini tartışmalarla ilişkisini çok farklı açılardan ele alan Mitomani, 21. yüzyılın mitolojilerini günümüz dinamiklerinin merceğinden yorumluyor.


250x250 Banner

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu