Nato Zirvesinde Gündem Türkiye Oldu! – 7945

Nato Zirvesinde Gündem Türkiye Oldu!

NATO savunma bakanları, iki gün sürmesi planlanan zirve için Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. Tahmin edildiği üzere de gündem Türkiye ve Suriye’de gerçekleştirilen Barış Pınarı Harekatı oldu. Görüşmeler sürecinde öncelikli olarak, başta Amerika Birleşik Devletleri ve daha birçok NATO üyesiyle Ankara arasında gerilen ilişkiler ele alınacak.

Türkiye’yi ise bu görüşmeler sürecinde milli savunma bakanı Hulusi Akar temsil edecek. Ele alınacak bir başka konu ise Almanya’nın Suriye’de kurulacak güvenli bölge önerisi ve buna ek olarak İŞİD ile mücadelenin nasıl şekilleneceği olacak.

NATO genel sekreteri Jens Stoltenberg de toplantının gündemi ile ilgili düşüncelerini dile getirdi. Ayrıca müttefikler arasında yaşanan görüş ayrılıkları için açık ve dürüst bir antlaşma yapacaklarını dile getirdi.

Başta Fransa ve Almanya olmak üzere birçok NATO üyesi Türkiye’nin harekatına oldukça sert tepkiler gösterdi. Milli savunma bakanımız Hulusi Akar’ın toplantı da Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya ile yapılan antlaşmalarda müttefikleri bilgilendireceği de bekleniyor.

Ele alınacak bir başka konu ise NATO’daki yükün müttefikler arasında eşit bir şekilde paylaştırılması. Gerçekleştirilen bu toplantı 3-4 Aralık tarihleri arasında Londra’da hükümet başkanlarını bir araya getirmesi planlanan NATO zirvesinin de bir hazırlığı niteliğinde olacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu