Petrol sert düşerken akaryakıt fiyatları… Benzin ve motorin için ‘sonbahar’ı işaret ettiler – 10665

Petrol sert düşerken akaryakıt fiyatları… Benzin ve motorin için 'sonbahar'ı işaret ettiler

Yüksek enflasyonun ekonomik büyümeyi ve petrol talebini etkileyeceğine dair endişeler artarken petrol fiyatlarında son iki haftadır sert düşüşler yaşanıyor. Öte yandan, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin’de Kovid-19 vakalarında görülen artış ve getirilen yeni kısıtlamalar, fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor. Ham petrol dün 91, brent petrol ise 94 dolar seviyelerine kadar geriledi. Küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler nedeniyle Rusya ile Ukrayna savaşından bu yana en düşük seviyesine dün ulaşan brent petrol, bugün yukarı yönlü hareket etti. Haftanın son işlem gününde 100 doların altından fiyatlanıyor. Fiyatların yukarı yönde hareket etmesinde ise ABD Merkez Bankası’nın (Fed) agresif bir faiz artışına gitmeyeceğine yönelik beklentiler etkili oldu. Akaryakıt fiyatları üzerinde etkili olan petroldeki düşüş sonrası benzin ve motorin fiyatları için indirim beklentisi oluştu. Peki 15 Temmuz Cuma güncel motorin, benzin ve otogaz fiyatları ne oldu? İşte son dakika haberinin detayları…

BENZİNE İNDİRİM GELDİ

30 TL’ye kadar çıkan motorin fiyatına iki haftada 5,44 TL indirim yapılmıştı. 25 liranın altına gerileyen motorin son yapılan 84 kuruşluk zam ile yeniden 25 liranın üzerine yükselmişti. Dün ise benzinin litre fiyatına 1 lira 54 kuruş indirim geldi. Otogaz fiyatlarında ise beklenen olmadı ve indirimin aksine 30 kuruş zam yapıldı.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI (15 Temmuz Cuma)

İSTANBUL
Motorin litre fiyatı 25,40 TL
Benzin litre fiyatı 23,66 TL
LPG litre fiyatı 10,97 TL

ANKARA
Motorin litre fiyatı 25,49 TL
Benzin litre fiyatı 23,76 TL
LPG litre fiyatı 10,87 TL

İZMİR
Motorin litre fiyatı 25,50 TL
Benzin litre fiyatı 23,28 TL
LPG litre fiyatı 10,60 TL

AKARYAKITTA İNDİRİM FORMÜLÜ

Enerji Uzmanları ağır yaptırımlarla karşı karşıya olan Rusya’nın ham petrolü iskontolu olarak satmaya başladığını ifade ederken, EPDK’nın nisan ayı raporunda Rusya’dan hem ham petrolde hem de motorinde Türkiye’nin ithalatın arttığının altını çiziyorlar. Ancak petrolün Rusya’dan alınmasına karşın akaryakıt fiyatları İtalya’ya göre belirleniyor. Enerji Uzmanları pompa fiyatlarının yüksek piyasaya endeksli olduğunu ve bu durumdan vazgeçilirse ucuz benzin ile motorin fiyatlarını tabelalarda görebileceğimizin altını çiziyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu