Rusya ve Slovakya nükleerde iş birliğini güçlendiriyor – 5705

Murat Senel Yatay Banner

Ender Gür yatay Banner

Hasan Togar yatay Banner

Rusya ve Slovakya nükleerde iş birliğini güçlendiriyor

Slovakya Başbakanı Peter Pellegrini’nin 5 Haziran 2019 tarihinde gerçekleştirdiği Moskova ziyareti sırasında, Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS’yi inşa eden Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom ile Slovak Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı, nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanımında iş birliğine ilişkin mutabakat anlaşması imzaladı.

Anlaşmayı, Rosatom adına Genel Müdür Alexey Likhachev, Slovakya adına ise Ekonomi Bakanı Peter Ziga imzaladı. İmza töreni Rusya Federasyonu Başbakanı Dimitry Medvedev ve Slovakya Başbakanı Peter Pellegrini’nin de katılımıyla gerçekleşti.

Taraflar barışçıl atom kullanımında mevcut karşılıklı iş birliğini daha da geliştirmek istiyor. Anlaşma kapsamında, Slovak nükleer enerji santrallerinin kullanımına, modernizasyonuna ve Rus nükleer yakıtının güvenli ve kesintisiz aktarımının sağlanmasına yönelik iş birliği hedefleniyor. Bunun yanı sıra, Slovak Cumhuriyeti’nde nükleer enerji santrallerinin inşası ve işletimden çıkarılması için gelecek vaat eden projelerin hayata geçirilmesi ile Slovak kuruluşlarının ve şirketlerinin nükleer enerji santrali inşaatı projeleri için ekipman ve hizmet tedarikine dahil edilmesine ilişkin iş birliği alanları da anlaşmada yer alıyor. İki ülke ayrıca nükleer sektörü için eğitim programları geliştirmeye ek olarak, deneyim ve en iyi uygulamaları birbirleriyle paylaşma konusunda da mutabakat sağladılar.

Taraflar iş birliği geliştirmek amacıyla oluşturulan belirli ortak projeleri belirlemek üzere bir Ortak Koordinasyon Komitesi oluşturacak.

Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev, “Nükleer enerji elli yıldır Slovakya’nın temel enerji kaynağıdır. Slovakya’nın enerjisinin yüzde 55’inden fazlası VVER reaktörleri tarafından sağlanıyor. Bu anlaşma ile nükleer alandaki karşılıklı ilişkilerimizi güçlendirmeyi, üçüncü dünya ülkelerinde tesis kurma projelerinde ortak hareket etmeyi ve bilgi ve deneyim paylaşımımızı artırmayı hedefliyoruz. İş birliğimiz süresince yetişen birinci sınıf uzman nesiller bilgilerini sonraki nesillere aktarmanın yanı sıra önümüzdeki yıllarda Slovakya’nın enerji güvenliğini de sağladılar” açıklamasında bulundu.

Slovak Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Peter Ziga ise, “Nükleer enerji santrallerinde üretilen elektriğin kullanımı Slovak ekonomisi için çok önemli olmanın yanı sıra bir milli enerji güvenliği meselesidir. Aynı zamanda şunu da vurgulamalıyım ki, nükleer enerji kömür gibi fosil yakıtlar kullanılmadan elde edilen karbonsuz bir enerji türüdür ve küresel ısınmayla mücadeleye etkin şekilde yardımcı olmaktadır. Dahası, Slovakya on yıllardır güvenle nükleer enerji üreten bir ülkedir ve bu alandaki deneyimlerini daha da geliştirme konusunda isteklidir” dedi.


250x250 Banner

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu