Samsun Kalesi Acınacak Halde! – 6557

Samsun Kalesi Acınacak Halde!

1192 yılında Samsun’un İlkadım ilçesi Saathane Meydanı’na yapıldığı belirtilen ve surları metrelerce uzayan Samsun Kalesi’nden günümüze sadece sur kalıntıları kaldı. 3 Ağustos 1869’da çıkan büyük yangında etkilenen Samsun Kalesi’nin günümüze ulaşan surlarına ise ne yazık ki sahip çıkılamadı. Tarihi sur kalıntılarının  üzerine kimi yerde işhanı yapıldı, kanalizasyon çalışmasında ortaya çıkan surların üzeri de kapatılarak yol olarak trafiğe açıldı. 

SURLAR YOLUN ALTINDA KALDI 

Büyük Cami önünde kalıntıları bulunan surların hemen yanına şuanda AK Parti İl Başkanlığı’nın bulunduğu  işhanının yapımına izin verildi, tarihi surlar işhanının altında kaldı. 17 Mart 2015 tarihinde ise Saathane Meydanı’nda Büyükşehir Belediyesi SASKİ ekiplerinin yaptığı alt yapı çalışması sırasında kalenin günümüze ulaşan surları ve o döneme ait kanalizasyon sistemi  bulundu. Ancak o surların üzeride alt yapı çalışması tamamlandıktan sonra örtüldü ve yol olarak bölge trafiğe açıldı. 

ARKEOLOJİK ALAN MOLOZ SAHASINA DÖNDÜ 

Taşhan’ın hemen olduğu bölgede bulunan surlar ve Samsun Kalesi’ne ait olduğu düşünülen bölümler ise Büyükşehir Belediyesi’nin Saathane Meydanı dönüşüm projesinde ortaya çıkmıştı. Bölgeye uzman ekipler gelerek günler süren arkeolojik çalışma yapmıştı. Samsun Kalesi’nin kalıntılarının camekan içinde sergilenmesi hedeflenirken, tarihi kalıntıların etrafı moloz döküm alanı olarak kullanılmaya başlandı. Buna bir de gelişi güzel atılan çöpler eklenince, görenlerin içini acıtan manzaralar ortaya çıktı. Samsun Kalesi’nin son kalıntılarını görmek isteyip bölgeye gidenler, moloz döküm sahasını andıran görüntülerle karşılaşıyor. Samsun Kalesi’nin kalıntılarına sahip çıkılmaması ise görenleri üzüyor.

Kaynak: HHalk

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu