Samsun’da Selin Faturası Kime Kesilecek? – 7395

Murat Senel Yatay Banner

Ender Gür yatay Banner

Samsun'da Selin Faturası Kime Kesilecek?

İki kişinin hayatını kaybettiği Salıpazarı ve Terme’de yaşanan sel felaketinde ‘ortaya çıkan sel raporları ve zararın boyutları’  fatura kime kesilecek sorularını da gündeme getirdi. Yıllardır aynı bölgede yaşanan su baskınlarına rağmen önlem alınmaması, gözleri Büyükyehir Belediyesi, SASKİ ve DSİ ile sorunlara duyarsız kalan siyasilere çevirdi.

Samsun’u her sağanak yağışta sıkıntıya sokan ihmaller zinciri Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği(TMMOB) Samsun İl Koordinasyon Kurulu’nun hazırladığı raporda açık açık ortaya konuluyor. “Dere yatağı daraltıldı, kaçak köprüler yapıldı. Dere yataklarında yapılaşmalar var. İhmal söz konusu” denilen raporda, sorunun çözüm unsurları da isim verilmeden işaret ediliyor. 

HEM RİSK VAR HEM DE DERE YATAĞI DARALTILMIŞ

Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra alt yapıdan sorumlu olan SASKİ ile dere ıslahlarını gerçekleştirmesi gereken DSİ’nin yetersiz çalışmalarının etkili olduğu su taşkınlarında, Terme için şok bir uyarı da raporda yer aldı. Terme Çayı’nın daraltığının öne sürüldüğü Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği(TMMOB) Samsun İl Koordinasyon Kurulu’nun raporunda ‘selin etkisinin artmasındaki nedenler arasında gösteriliyor’. Salıpazarı’nda da 2 kişinin hayatını kaybettiği sel faleketinde ihmaller zincirinin son halkası olarak ise vatandaşlar, sorunlara duyarsız kalan, çözüm aramayan siyasileri gösteriyor. 

DSİ’NİN ONAYI OLMADAN SİYASİLER KÖPRÜ YAPTI

İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Samsun Başkanı Cevat Öncü,  Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Başkanı İshak Memişoğlu, İnşaat Mühendisleri Zeki Bayrak ve Tahsin Asan’ın katıldığı inceleme gezisinde tespit edilen ihmallerin başında bölgede yapılan köprülerin DSİ’nin onayı olmadan vatandaşların talebiyle yapıldığı gösteriliyor. Bu durum çayın taşarak ilçe merkezine dolmasına neden olduğu belirtiliyor. Salıpazarı’nda Terme Çayı’nın yatağı ile ilgili daraltma işlemi ve dere yataklarının temizliğinin yapılmadığının tespit edilmesi ise ‘Sele davet olarak’ vurgulanıyor. 

SİYASİLER SÖZ VERDİ AMA LAFTA KALDI

Kamulaştırma işlemleri devam eden Salıpazarı Barajı’nın bitirilememiş olmasının taşkının en önemli nedeni. Selden etkilenen vatandaşlar, “Allah’a emanet yaşıyoruz. Barajı bıkakın sel kapanı bile yok. Biz siyasilere defalarca söyledik. Ama hep söz verdiler, bir türlü tamamlamadılar. Yaşananlar afet değil, ihmal” diyor. Samsun Milletvekillerine çağrı yapan vatandaşlar, “Büyükşehir bir an önce alt yapımızı yapmalı. Su akmıyor ilçelerden. Baraj da bitirilmeli. Seçimde söz verip sonra unutuyorsunuz” diyerek tepki gösteriyor. 

DSİ’nin ıslah projeleri durmuştu 

Samsun’da DSİ’nin dere ıslahlarını ödenek yetersizliğinden yapamadığı, kamuoyuna yansımıştı. Geçtiğimiz Haziran ayında meydana gelen sel felaketinde Terme ve Çarşamba’da ev ve iş yerleri sular altında kalmış, tarım arazilerindeki ürünler tarlada kalmıştı. Salıpazarı ve Terme ilçesini vuran iki kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinde, zararın 500 milyon liraya yakın olduğu öne sürülüyor. 


250x250 Banner

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu