Samsun’da Zafer Özel Eğitim Meslek Okulu Okulun Taşınması Davalık Oldu – 10085

Samsun'da Zafer Özel Eğitim Meslek Okulu Okulun Taşınması Davalık Oldu

Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Atakum ilçe merkezinde yer alan fiziksel ve zihinsel engelli öğrencilerin eğitim gördüğü Zafer Özel Eğitim Meslek Okulu’nun Taflan Yalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binasına taşınması yönünde karar aldı. Öğrenci velileri duruma adeta isyan ederek, karardan vazgeçilmesi çağrısı yaptı, sosyal medyada grup kurarak seslerini duyurmaya çalıştı. Veliler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazarak taleplerini iletti. Öğrenci velileri, dava açarak taşınma işleminin yürütmenin durdurulmasını ve kararın sonrasında iptalini talep etti. 

DAVA BÖLGE İDARE MAHKEMESİ’NDE AÇILDI 

Samsun İdare Mahkemesi’ne başvurulan dava dilekçesinde, Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün aldığı ve Valilik onayı alan taşınma kararının öğrencileri ve velileri mağdur edeceği belirtildi. Dava dilekçesinde fiziksel ve zihinsel engelli öğrencilerin ve onlara bakan ailelerinin Zafer Özel Eğitim Meslek Okulu’na rahat ulaşım sağlayabildiği, okulun bir bütün olarak özel eğitim alan öğrenciler için düzenlendiği ve bu şartların kolaylıkla sağlanamayacağına dikkati çekilerek, okulun taşınmasını gerektirecek acil bir durumun olmadığına vurgu yapıldı. 

DAVA DİLEKÇESİNDE VELİLERİN HAKLI TALEPLERİ

Dava dilekçesinde öğrenci ve velilerin mağduriyet yaşayacağına dikkati çekilerek şunlar kaydedildi; “Şöyle ki; müvekkilin çalıştığı okula 5 dk mesafede bulunan avm de sinema salonları, parayı kullanma becerisi, sosyal ortamlarda bağımsız bir biçimde yemeğini yeme ,hesabını parasını kullanarak ödeyebilme her şeyden önemlisi toplum içinde kabul gören davranışlarını içselleştirme yetisi kazanabilmeleri açısından uygulama imkanı sunmaktadır. Okulun taşınacağı yer ise tamamen toplumdan ve sosyal ortamlardan soyutlanmış bir konumdadır. Okulda öğrenim gören çocukların hafif düzey zihinsel engelinin yanı sıra bedensel engelli, down sendromlu, otizmli yada tüm engel gruplarına sahip çoklu engeli olan öğrenciler öğrenim görmekteler. Bu sebeple okul saatlerinde çocukların velilerine ihtiyaç duyacakları bazı problemler yaşandığında(öfke nöbeti,epilepsi nöbeti yada hastalık gibi)velinin bir an önce okula ulaşabilmesi şu anki konum itibariyle hızla gerçekleşebilmektedir. Çünkü okulun hemen önünden hafif raylı sistem, 5dk yürüme mesafesinde otobüs durakları, aynı zamanda dolmuş hattı ulaşımı veli açısından düşünüldüğünde büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Bu arada velilerimizin büyük bölümü sosyal yardımlarla geçinen dar gelirli ailelerden oluşmaktadır. Tüm bunlar göz önüne alındığında bile okulun şu anki konumundan yaklaşık 25 km daha öteye taşındığında çıkabilecek bir sorunda velinin okula ulaşımında ne kadar güçlük çekileceğini oldukça açıktır. Hastalanan çocuğunu okula gelip alıp evine götürmesi bile imkansız hale gelecektir. Yeni yerine taşınması durumunda okula ulaşım için servis haricinde 3 araç değişimi gerekmektedir. Diğer yandan konu okul spor tesislerine yürüme mesafesindedir. Özel çocuklarımız bu tesisleri çok sık kullanmakta olup, karşılığını da Türkiye ve Dünya çapında yapılan müsabakalarda aldıkları derecelerle vermektedirler. Öğrencilerimizin özel olduğu ve birçok ilaç kullandığı bilinmektedir. Eğer taşıma gerçekleşirse sürenin uzun olması nedeniyle birçok öğrenci mesane kontrolünde sıkıntı yaşayacak, kusacak ve türlü olumsuzluklarla karşılaşacaktır. Okulun iş okulu olması ve bu günkü atölye donanımına kavuşması yaklaşık 20 yılda tamamlanmıştır. Hali hazırda meslek okulu statüsünde eğitim verebilecek bir okul için yapılmış tüm harcamayı yok sayarak şimdi gönderecekleri yere tekrar aynı parayı harcamak kamu kaynaklarının israfı anlamını taşımaktadır “dedi. 

MEM Coşkun Esen 

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Atakum Zafer Özel Eğitim Meslek Okulu’nun Taflan’a taşınması yönünde aldığı karar, davalık oldu. Öğrenci velileri, açtığı davada, kararın iptal edilmesini talep etti. Bölge İdare Mahkemesi, dava dilekçesini  kabul etti. Veliler, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen’e karardan geri adım atılması konusunda çağrı yaptı.

Müfettiş raporları ortada iddiası

Dava dilekçesinde okulun taşınması ile ilgili daha önce Müfettiş raporlarının olumsuz rapor verdiğine dikkati çekildi. Dilekçede, “Kaldı ki, Milli Eğitim Müdürlüğünün sunduğu taşınma gerekçeleri hiç gerçekçi değildir. Bunun için yaklaşık 2 yıl önce hazırlanan müfettiş raporlarının incelenmesi durumu tüm vehametiyle açığa çıkaracaktır “ifadesi kullanıldı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu