“Toplumumuzda Afet Bilincini Yaygınlaştırmaya Çalışıyoruz” – 7312

“Toplumumuzda Afet Bilincini Yaygınlaştırmaya Çalışıyoruz”

Toplantıda AFAD personeli Erkin Tekin’in sunumunun ardından yaptığı konuşmada 2019 yılının İçişleri Bakanlığımız tarafından ‘Afetlere Hazırlık Yılı’ ilan edildiğini ifade eden Samsun Valisi Osman Kaymak, “Bakanlığımız ayrıca her ay için bir tema belirledi ve bu ayki temamız ‘Afet Risklerini Anlamak’. Bütün Türkiye’de olduğu gibi Samsun’da da toplumumuzda afet bilincini yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu çerçevede de bu kampanyayı çok önemsiyoruz. Biraz önce arkadaşımızın yaptığı sunumda da görüldüğü gibi Türkiye bir deprem ülkesi ve çok ciddi depremler yaşadık. ‘Deprem öldürmez, bina öldürür’ gerçeğinden hareketle bu bilincin yayılması lazım. Depremi önlemek mümkün değil ama tedbirli olmamız lazım. Tabii ki bu bilincin yayılması konusunda basın mensuplarımıza da çok önemli görevler düşüyor. Biz basının bizimle birlikte kamu hizmeti verdiğini düşünüyoruz. O yönüyle basın mensuplarımıza teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Konuşmasına, 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Marmara Depremi ve diğer depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet dileyerek devam eden Samsun Valisi Osman Kaymak, “Ben orada da görev almıştım. Kamu yöneticisinden özel yöneticiye kadar hiç kimsede deprem bilincinin olmaması bizim için çok kötü bir tecrübe oldu. Ama aradan 20 yıl geçti ve bu bilinci artık herkese ulaştırmamız gerekiyor. Deprem bilinciyle yetişmiş bir mühendis bir belediyede Fen İşleri Müdürü olması halinde kesinlikle proje dışındaki bir şeye mühür basmaz. Şuan yönetmeliklerimizde sorun yok ama uygulama konusunda sorunlarımız var. Aslında 1999’dan önceki yönetmelikler bile tam uygulansa bu kadar sorun olmayacaktı. O depremde biliyorsunuz bütün binalar yıkılmadı, yönetmeliğe uymayan binalar, kaçak binalar yıkıldı. Tabi şimdi yönetmelikler revize edildi ve şartlar daha da zorlaştırılarak sağlam binalar yapılması istendi. Bu konuda zemin etütleri konusu ön plana çıkıyor. Artık parsel bazında deprem riski belirlenebilecek.” dedi.

Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün bölgemizdeki en teşkilatlı, en kurumsal müdürlük olarak AFAD başkanlığının tüm imkan ve kabiliyetlerine sahip olduğunu dile getiren Samsun Valisi Osman Kaymak, “Bu yönüyle de Samsun AFAD Müdürlüğümüzle iftihar edebiliriz. Afet olaylarına müdahalelerimiz ve eğitimlerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Deprem haricindeki diğer konularda da çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Ben arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Deprem konusunda vatandaşlarımızdan en önemli beklentilerinin oturdukları evin depreme dayanıklı olup olmadığını tespit etmeleri olduğunu kaydeden Samsun Valisi Osman Kaymak, “Bu konuda vatandaşlarımız bilinçli olursa bu bilinç müteahhiti de belediyeyi de diğer kurumları da zorlayacak. Bu bilinci birlikte oluşturacağız. Vatandaşlarımız hazirolgovtr web sitesinden bilinçlenme konusunda bütün bilgilere ulaşabilirler.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın başlattığı proje ile Samsun, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize ve Artvin’de öncelikle dere yataklarındaki binaların tespitinin yapıldığını belirten Samsun Valisi Osman Kaymak, “Binaların yıkılıp kamulaştırma konusu ileriki aşama. Şu an hangi bina riskli bölgede bulunuyor bunlar tam olarak tespit edilecek. Aslında bu projenin uygulanması biraz da kaynağa bağlı. Dere yataklarında çok sayıda bina olduğunu biliyoruz. Ama bunların kamulaştırılması ve yıkılmasıyla ilgili süreç devam ediyor. Ben başlatılan projeyi çok anlamlı buluyorum. İnsan hayatı her şeyden önemlidir. Pek çok konuda eksiğimiz olur, gideririz ama giden canları geri getiremiyoruz. Bir bina dere yatağına yapılmışsa, kim yapmışsa onun hakkında soruşturma başlatalım ama soruşturma başlatmak öleni geri getirmiyor. Irmak gitmeye yatak arıyor, mutlaka bir yeri yıkıp gidecektir. O anlamda dere yatağına yapılan binaların kesinlikle yıkılması lazım, bu tespitin yapılması lazım. Bence şuan devletimiz de böyle bir bilinci ortaya koydu. Böyle bir çalışma yapılıyor. Samsun’da da bunun tespitleri yapılıyor. Daha sonra bu çalışmanın hangi boyutlarda olacağını devlet yetkililerimiz açıklayacak. Bunlar kamulaştırılacak mı? Hangileri kamulaştırılacak? Tabii ki bu yapılırken de en riskli bölgelerden başlanacak. Samsun’un da bu projeye dahil edilmesinden dolayı devlet büyüklerimize müteşekkiriz. Biz de o çerçevede ekiplerimizi kurduk. Dere yataklarındaki riskli binaların tespiti yapılıyor. Daha sonra bakanlığımızın yönlendirmesine göre çalışmalarımızı duyuracağız.” diye konuştu.

Toplantının ardından Samsun Valisi Osman Kaymak, AFAD’ın araç envanterini inceleyerek, arama-kurtarma köpekleri Çiçi ve Kito’nun gösterisini izledi.

Toplantıya ayrıca Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Vekili Levent Uçarlı, ilgili şube müdürleri ile yerel ve yaygın medya kuruluşlarının yönetici/temsilcileri katıldı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu