Üçlü Zirve’de ortak bildiri yayımlandı – 7688

Üçlü Zirve'de ortak bildiri yayımlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Ruhani’nin katılımıyla Üçlü Zirve sonrası ortak bildiri yayımlandı.

Bildiride, Suriye’de sahadaki durumun ele alındığı ve Soçi’de yapılan son toplantılarda meydana gelen gelişmelerin gözden geçirildiği belirtildi.

İkelere evrensel olarak saygı gösterilmesi ve kim tarafından gerçekleştirildiğine bakıılmadan, hiçbir eylemin bu ilkeleri zarar uğratmaması gerektiğine dikkat çekildi.

“ABD yönetiminin işgal altında olan Suriye Golan’a dair uluslararası hukukun ağır ihlalini yaratan ve bölgesel barış ile güvenliği tehdit eden kararı kınandı.” ifadesi de kullanıldı.

Bildiride, İsrail’in Suriye’ye yönelik askeri saldırılarının istikrarı bozorak ülkenin egemenliğini, toprak bütünlüğünü ihlal ettiği ve gerilimi tırmandırdığı belirtildi.

“Suriye’de gayrimeşru yönetim teşebbüsleri dahil terörle mücadele adı altında sahada yeni gerçeklikler yaratılmasına dair her türlü girişim reddedildi.” değerlendirilmesi yapıldı.

İnsani durumun daha da kötüye gitmesi riskinden duydukları endişeyi belirten liderler, ihlalleri azaltmak adına somut adımların atılmasında karar kaldı.

Heyet Tahrir Şam adındaki terör örgütünün bölgede varlığını artırmasına dair büyük endişe olduğu ifade edilerek, BMGK tarafından terörist olarak tanımlanan DEAŞ, Nusra, El Kaide olmak üzere diğer tüm terör örgütleriyle bağlantılı bireyler, gruplar, teşebbüslerin tamamen ortadan kaldırılması amacıyla iş birliğini sürdürme kararlılığı teyit edildi.

Liderler, insancıl hukuk gereğince sivil halkın korunması, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nin içindeki ve dışındaki gözlem noktalarının ve askeri personelin emniyetiyle güvenliğinin sağlanması için mevcut anlaşmalar temelinde somut önlemler alma konusunda anlaştı.

Suriye’de askeri çözüm olamayacağına ve yalnızca Suriyelilerin öncülüğünde, BM’nin kolaylaştırıcılığında, BMGK’nin 2254 sayılı kararıyla siyasi süreç şekliyle sona erdirilebileceğine inanç da ifade edildi.

İnsani yardımı arttırma

Liderler, Suriyelilere yönelik insani yardımı artırma ihtiyacına dikkat çekerek, Suriyelilerin acılarının hafifletilmesi ve siyasi çözüm sürecindeki ilerlemenin desteklenmesini, uluslararası toplum üyelerine, BM ve insani ajanslarına külfet paylaşımında daha geniş sorumluluk üstlenme çağrısı yapıldı.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu