Virüsü 30 Saniyede Öldüren Dezenfeksiyon Kabini Tasarladılar – 9389

Virüsü 30 Saniyede Öldüren Dezenfeksiyon Kabini Tasarladılar

Maltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Kuantum Optiği ve Elektroniği Teknolojileri Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Afif Sıddıki ve ekibi, virüsün bulaşma riskini ortadan kaldıran dezenfeksiyon cihazları üzerinde çalışıyor.

Nisan ayında el cihazının tasarımını yapan ve üretilmesi için harekete geçen ekip, şimdi de Heksagon Studio A.Ş. ile beraber sağlıkçıları ve hastaları virüsün bulaşmasından koruyacak Dezenfeksiyon Kabini tasarımını gerçekleştirdi.

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Afif Sıddıki, virüsün yayılma hızı nedeniyle kısa zamanda küresel tehdide dönüştüğünü, virüsün yayılmasına taşıyıcıların neden olduğunu söyledi. Geliştirilen kabinde ozon ve ultraviyole (UV) ışınlarını birlikte kullanarak, sağlık çalışanının üzerindeki siperlik, gözlük, eldiven, koruyucu elbise gibi kişisel korunma ekipmanın dezenfekte edilmesinin amaçlandığını vurguladı.

Sıddıki, prototipini yaptıkları kabinde 254 nm dalga boyuna sahip UVC ışınlarının yaptıkları tasarım sayesinde zarar vermeden ve üzerinde neredeyse gölgelenmiş bölge bırakmadan herkesi etkin dezenfekte ettiğini söyledi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu