Samsun Son Dakika - Samsun Haber

  • Dolar 6.7662
  • Euro 7.6817
  • GR ALTIN 371.93
  • ÇEYREK 610.19

“Yerli Rokfor” Denilen “Divle Obruk Peyniri” Mutfaklara Girdi

Üretimi Karaman’da gerçekleştirilen ve dünya çapında lezzete sahip olan Divle Obruk Peyniri, ülkemizin mutfaklarına girmeye devam ediyor. Yerli Rokfor yahut Türk Rokforu gibi ifadelerle anılan peynir, tadının güzelliğiyle talep görüyor.

“Yerli Rokfor” Denilen “Divle Obruk Peyniri” Mutfaklara Girdi
  • 25 Ekim 2019, Cuma 12:20

Üretimi Karaman’da gerçekleştirilen ve dünya çapında lezzete sahip olan Divle Obruk Peyniri, ülkemizin mutfaklarına girmeye devam ediyor. Yerli Rokfor yahut Türk Rokforu gibi ifadelerle anılan peynir, tadının güzelliğiyle talep görüyor.

 Şehrin Ayrancı ilçesindeki Üçharman Köyü, obruk peynirinin üretimi açısından merkezi köylerden biri olarak belirmiş. Köyün başlıca geçim kaynağının hayvancılık olduğu bilgisi paylaşılıyor. Üçharman’ın eski ismi olan Divle, peynire adını veriyor. Köyün yaşayanları tarafından “obruk” olarak anılan, derinliği 36 metreyi, uzunluğu 250 metreyi bulan mağara, asırları aşan bir süredir “soğuk hava deposu” amacıyla kullanılıyor.

 Üçharman ve civar köyler, her yıl mayıs ayından başlayarak bu peynirin üretimine mekân oluyor. Peynirlerin yapımında, koyun ve keçi sütleri kullanılıyor. Kadim tekniklerle meydana getirilen peynir, bu işe mahsusen ayarlanan derilere (kuzu veya oğlak) basılmak suretiyle obruğa yerleştiriliyor. Bu yerleştirmenin üzerinden beş ay kadar vakit geçince, peynir tulumları kırmızı bir hâle bürünüyor. Buna, obruktaki bir bakterinin yol açtığı belirtiliyor.

 Divle Obruk Peyniri, 2019’da 45 ton düzeyinde üretildi. Bu değerli peynirin kilosu 100 liradan talep görüyor. Talebin yoğunluğu nedeniyle, peynirin bir ayı bile bulmayan bir süre içinde satılıp tükeneceği tahmin ediliyor. 

Dünya Çevre Günü’nde Elektronik Atıklarınız TEGV’de Eğitime Destek Olsun! Dünya Çevre Günü’nde Elektronik Atıklarınız TEGV’de Eğitime Destek Olsun!

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli’den Trafik ve Kasko Sigortası Hatırlatması Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli’den Trafik ve Kasko Sigortası Hatırlatması

Sürdürülebilir Tarım ve Çevreye Dijital Destek Sürdürülebilir Tarım ve Çevreye Dijital Destek

Ahmet Güneştekin’in ‘Cennette Bir Gün’ Eseri Yeşilay Dergisi’nin Kapağında Ahmet Güneştekin’in ‘Cennette Bir Gün’ Eseri Yeşilay Dergisi’nin Kapağında

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Editör: Serkan Uğur
loading...


HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
yukarı çık