“Yerli Rokfor” Denilen “Divle Obruk Peyniri” Mutfaklara Girdi – 7883

Murat Senel Yatay Banner

Ender Gür yatay Banner

Hasan Togar yatay Banner

“Yerli Rokfor” Denilen “Divle Obruk Peyniri” Mutfaklara Girdi

Üretimi Karaman’da gerçekleştirilen ve dünya çapında lezzete sahip olan Divle Obruk Peyniri, ülkemizin mutfaklarına girmeye devam ediyor. Yerli Rokfor yahut Türk Rokforu gibi ifadelerle anılan peynir, tadının güzelliğiyle talep görüyor.

 Şehrin Ayrancı ilçesindeki Üçharman Köyü, obruk peynirinin üretimi açısından merkezi köylerden biri olarak belirmiş. Köyün başlıca geçim kaynağının hayvancılık olduğu bilgisi paylaşılıyor. Üçharman’ın eski ismi olan Divle, peynire adını veriyor. Köyün yaşayanları tarafından “obruk” olarak anılan, derinliği 36 metreyi, uzunluğu 250 metreyi bulan mağara, asırları aşan bir süredir “soğuk hava deposu” amacıyla kullanılıyor.

 Üçharman ve civar köyler, her yıl mayıs ayından başlayarak bu peynirin üretimine mekân oluyor. Peynirlerin yapımında, koyun ve keçi sütleri kullanılıyor. Kadim tekniklerle meydana getirilen peynir, bu işe mahsusen ayarlanan derilere (kuzu veya oğlak) basılmak suretiyle obruğa yerleştiriliyor. Bu yerleştirmenin üzerinden beş ay kadar vakit geçince, peynir tulumları kırmızı bir hâle bürünüyor. Buna, obruktaki bir bakterinin yol açtığı belirtiliyor.

 Divle Obruk Peyniri, 2019’da 45 ton düzeyinde üretildi. Bu değerli peynirin kilosu 100 liradan talep görüyor. Talebin yoğunluğu nedeniyle, peynirin bir ayı bile bulmayan bir süre içinde satılıp tükeneceği tahmin ediliyor. 


250x250 Banner

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu