Deprem beklenen 11 ili açıkladı! Deprem uzmanı tek tek uyardı!

Son günlerin en çok konuşulan isimlerinden olan deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür yeni açıklamalarda bulundu. Deprem riskinin kuvvetli olduğu 11 ili açıklayan Naci Görür çeşitli uyarılarda bulundu.

Kahramanmaraş’ta gerçekleşen depreme dair depremden çok önce uyarılarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür son günlerin en çok konuşulan ve açıklamalarına dikkat edilen deprem uzmanlarından birisi oldu. Deprem ile alakalı yeni değerlendirmelerde bulunan Naci Görür dikkat çeken değerlendirmeler ve uyarılar yaptı.

 

Son deprem hakkında bir değerlendirme yapan Prof. Dr. Naci Görür, “1939 Erzincan depreminden sonra en büyük depremi 6 Şubat’ta yaşadık. 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki deprem bazı fay kollarını etkiledi. Bu deprem Doğu Anadolu fayının Kahramanmaraş tarafındaki Malatya’ya kadar olan fay hatlarını kırdı. İlk depremin tetiklemesi ile Kahramanmaraş’ta Nurhak Dağları’nın kuzeyinde Sürgü fayı kısmında ikinci deprem meydana geldi.” dedi.

 

DEPREM RİSKİ YÜKSEK İLLER!

 

Türkiye’de deprem riskinin üst seviyede olduğu 11 ili açıklayan Prof. Dr. Naci Görür, “Türkiye’de deprem konusunda en riskli bölgelerin başında Marmara geliyor. Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu Marmara Denizi’nin kuzeyinden geçiyor. İstanbul ve Tekirdağ bu açıdan riskli yerlerdir. Ayrıca Kuzey Anadolu fayının güney kolu var. O nedenle de Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Edremit de deprem beklediğimiz bölgelerdir. İzmir’i de aynı şekilde riskli yerler arasında sayıyoruz. Deprem olmasaydı bu listeye Kahramanmaraş’ı da eklerdim. Hakkari de deprem beklediğimiz illerimizdendir. Erzincan ile Bingöl de deprem riskine sahiptir. Adana ile Hatay’daki faylarda da stres artmış olabilir.” ifadelerini kullandı.

 

 

İSTANBUL DEPREME NASIL HAZIRLANMALI?

 

İstanbul depremine nasıl hazırlanması gerektiğine de dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, “Önce İstanbul’un jeolojik ve jeofizik özelliklerini belirlemeniz lazım. Bu bize İstanbul’da şurada zemin kötüdür ve orada bina yapmayın diyecektir. Sonra da şehrin tehlike analizini yapmamız gerekiyor. Bu çalışmaların büyük bir kısmını biz zaten yaptık. Ardından da risk analizi yapılmalı. Olası bir deprem olursa ne olur, İstanbul nasıl zarar görür, ne şekilde etkilenir bunları araştıracağız. Sonunda ise deprem zararlarını minimize edecek önlemleri almaya başlayacaksınız. Bunu yapmak zorundasınız. Aksi felaket olur. Kahramanmaraş için uyardık dinlemediler canlarımız gitti. Şimdi dinlesinler bir felaket daha yaşamayalım.” şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu