Çöl Tozu Türkiye’ye Girdi: Gökyüzü Turuncuya Dönecek, Etkisi Bir Hafta Sürecek

27.01.2026 16:01
Çöl Tozu Türkiye’ye Girdi: Gökyüzü Turuncuya Dönecek, Etkisi Bir Hafta Sürecek
Editör: 1

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden Türkiye genelini ilgilendiren önemli bir uyarı geldi. Sahra Çölü üzerinden yükselen yoğun toz bulutları, atmosferik hareketler ve lodosun etkisiyle Türkiye’ye ulaştı. Kuzey Afrika kaynaklı çöl tozlarının özellikle batı bölgelerde etkisini göstermeye başladığı bildirildi.

Uzmanlar, hafta boyunca sürecek olan toz taşınımına karşı vatandaşların kapı ve pencerelerini mümkün olduğunca kapalı tutması gerektiğini vurguluyor.

Marmara, Ege ve Akdeniz’de Etki Başladı

Binlerce kilometre yol kat eden mineral yüklü ince toz parçacıkları Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde hissedilmeye başlandı. Gökyüzünde oluşan puslu ve zaman zaman kızılımsı görüntü, havada asılı kalan milyonlarca mikroskobik zerrecikten kaynaklanıyor.

Görüş mesafesinde düşüş yaşanırken, hava kalitesinde de geçici bozulmalar bekleniyor.

Yağışla Birleşirse “Çamur” Yağabilir

Yetkililer, bu süreçte araç yıkama, cam silme ve dış mekânda çamaşır kurutma gibi işlerin ertelenmesini öneriyor. Havada bulunan yoğun toz, nem ya da yağmurla birleştiğinde yeryüzüne çamur şeklinde inebiliyor. Bu durum hem araçların hem de binaların kısa sürede yeniden kirlenmesine neden oluyor.

Açık alanda bırakılan kıyafetlerin de tozu içine çekerek kumaşa zarar verebileceği ifade ediliyor.

Kronik Hastalığı Olanlar İçin Uyarı

Havada asılı kalan ince partiküller solunum yoluyla akciğerlere kadar ulaşabiliyor. Astım, KOAH ve benzeri solunum rahatsızlığı bulunan vatandaşların daha dikkatli olması isteniyor. Risk grubundakilerin toz yoğunluğunun arttığı saatlerde dışarı çıkmaması, pencere ve kapıları kapalı tutması ve zorunlu hallerde maske kullanması tavsiye ediliyor.

Uzmanlar, açık havada yapılan ağır egzersizlerin de bu süreçte sınırlandırılması gerektiğini belirtiyor.

Meteoroloji’den Sarı Kodlu Uyarı

Meteoroloji ayrıca birçok il için sarı kodlu kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı yaptı. Uyarı verilen iller arasında Adana, Antalya, İzmir, Muğla, Aydın, Balıkesir, Samsun, Ordu, Trabzon, Sinop, Tokat, Giresun, Mersin, Hatay, Denizli, Afyonkarahisar, Çanakkale, Bolu, Karabük, Düzce ve çevreleri bulunuyor.

Lodos, Sağanak ve Fırtına Etkili Olacak

Tahminlere göre İstanbul’da lodos zaman zaman sert esecek ve gün boyu yağmur etkili olacak. Ankara’da akşam saatlerinde yağış beklenirken sıcaklık 12 derece civarında olacak. İzmir ve Antalya’da ise kuvvetli sağanakla birlikte yerel dolu ve hortum riski bulunuyor.

Meteoroloji, çöl tozu geçişinin ardından önümüzdeki günlerde yurt genelinde daha soğuk ve sert bir hava sisteminin etkili olacağını bildirdi.

Etiketler:

Yorumlar (0 yorum)

Henüz bu içerik için yorum yapılmamış.