Yasak Başladı! Stok Tespiti Yaptırılmayan Balıklar Satılamayacak!

Av yasağının başlaması ile birlikte balık stoklarının korunması için su ürünleri avcılığı yapmak yasaklanmıştır. Bu yasak, doğal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamak ve her balığa en az bir kez üreme hakkı vermek amacıyla getirilmiştir. Yasak, tüm göl, gölet, baraj gölleri, akarsu, çay, dere gibi iç sularımızda geçerlidir.

Su ürünleri av yasağı denetimleri, il ve ilçe tarım ve orman müdürlükleri, emniyet ve jandarma personeli ile belediye zabıtaları tarafından yapılır. Bu denetimlerin amacı, ticari ve amatör su ürünleri avcılığı yapan vatandaşların yasağa uymalarını sağlamak ve su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilirliğini korumaktır.

İç sularda Sazan, Kadife, Siraz, Yayın, Tatlı Su Kefali ve diğer balık türlerinin avlanması yasak kapsamındadır. Av yasağı başladığından beri balıkçıların kayıklarını karaya çekmeleri zorunludur. Ayrıca, av yasağının sona ereceği 1 Temmuz 2023 tarihine kadar balıkçı teknelerinin iç sulara açılması, gerek teknelerde gerekse kıyıda av araç ve gereçlerinin bulundurulması da yasak kapsamındadır.

Av yasağı öncesinde avlanılan balıkların en geç üç gün içerisinde il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine stok tespitinin yaptırılması gerekmektedir. Stok tespiti yapılmayan ürünlerin nakline ve pazarlanmasına izin verilmeyecek ve ilgililer hakkında yasal işlem başlatılacaktır. Stok tespiti yaptırılan balıkların satışında “stok tespit belgesi” bulundurulmalı ve bu balıkların 7 gün içinde satışının gerçekleştirilmesi veya işlenmesi gerekmektedir.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Bekir KARAOSMANOĞLU, yaptığı açıklamada, balıkçıların yasaklara uymaları konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini, av yasaklarına uymaksızın yasak dönemde avcılık yapanların en yakın il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine, jandarma, emniyet ve belediye zabıta teşkilatına haber vermelerini istemiştir. Ayrıca, yasak ve sınırlandırmalara uymayanlar hakkında 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu gereği idari para cezası uyg

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu