Düşyeri’nin Okuma Seferberliğine Çocuklardan Yoğun İlgi – 9646
Türkiye’de çocukların gelişimine katkı sağlamayı ilke edinen Düşyeri’nin pandemi döneminde başlatmış olduğu okuma seferberliğine ilgi her geçen gün daha da artıyor. Düşyeri tarafından hayata geçirilen ve toplamda 324 adedi bulacak, çocukların gelişimine katkı sağlayacak kitap serileri Finansal Okur Yazarlık, Coğrafya, Dinozorlar, Fantastik Canlılar, Felsefe, Gezegenler, Öyküler, İlk Öykülerim, Sanat Dalları, Sokak Oyunları, Şekiller, Edebiyat, Etkinlik STEM+A gibi 13 farklı konudan oluşuyor.
Düşyeri rekor kırmaya devam ediyor: 6.5 milyon çocuk kitabı
Düşyeri Kurucusu ve İletişim Uzmanı Ayşe Şule Bilgiç’in katkılarıyla hayata geçen kitaplar, yaklaşık 50 gündür Ayşe Şule Bilgiç’in instagram hesabından her gün saat 21.00’de canlı yayınla okunuyor. Her gün yaklaşık 3 bin çocuğun izlediği ve her geçen gün sayının arttığı okuma seferberliği ile ülkemizin tüm çocuklarına ulaşmayı düşleyen Ayşe Şule Bilgiç, “Düşyeri olarak düş kurmayı hiçbir zaman bırakmadık. Eğitimde fırsat eşitliği her zaman en çok üzerinde durduğumuz konu oldu. Amacımız, daha çok çocuğun daha erken yaşta, daha çok kitaba ulaşmasını sağlamak. Şu ana kadar 6 milyon 500 bin kitabı çocuklarla buluşturduk. Bu bir rekor. Biz rekorlara çok alışık bir ekibiz. Kitap sevgisini çok önemsiyoruz, çünkü kitap okuyan çocuk fark eder, sorar ve hayatı sorgular. Her çocuğumuz kitap okumayı erken yaşta sevmeli, her çocuğumuzun kelime hazinesi zengin olmalı ki her çocuğumuz böylece büyük düşler kurabilmeli… İşte bu istek doğrultusunda başladığımız okuma seferberliğini, içinde bulunduğumuz pandemi nedeniyle dijital ortama taşıdık. Düşümüz ise çocukların mümkün olan en erken yaştan, bebeklikten itibaren kitaplarımızla tanışması ve hazırladığımız 324 kitabı okuyarak kitap sevgisi kazanması. Bugün Türkiye’de çocuklar ilkokula yaklaşık 3.000 kelime bilerek başlıyorlar. Biz, kitaplarımızda hazırladığımız yapılandırılmış kelimelerle çocuklarımızın kelime hazinesini 6.480’e çıkartabileceğiz. Çok kelimesi olanlar, daha büyük düşler kurabilir diye” dedi.
“Kitaplar baş tacı” hareketimiz fenomen oldu
Her akşam kızı Iraz Elif ve oğlu Çağrı Manas ile kitap okuyan Bilgiç, “Iraz Elif ve Çağrı Manas ile bu canlı yayınlara başlarken 1 çocuk bile bizi izlese, her gün okuyalım demiştik. İlk günler 30-40 kişi izliyordu. Sonra 80-90’lara çıktı sayı. Gelen gitmedi ve her gün bize eşlik etti. Her akşam gelirken de yanında bir başkasını getirdi. Kulaktan kulağa büyüdük ve çoğaldık. Katılımcı sayısının her geçen gün katlanarak artmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Artık öyle bir noktaya geldi ki yüzlerce aileden ‘çocuğum kitap okuma saatini iple çekiyor’, ‘önceden kitap deyince kaçan çocuk, anne bana kitap al’ diyen mesajlar alıyoruz. Çok mutluyum, çünkü sadece biyolojik doğurduklarım değil, tüm çocuklarım bu seferberlikle bizimle birlikte kitap okuyor ve kitapları seviyor. Kitapları baş tacı ediyor. İzleyici çocuklar her gün yayında bizim Iraz Elif ve Çağrı Manas ile yaptığımız “Kitaplar bizim baş tacımız” hareketini örnek alarak, aynı hareketi yapıp, fotoğraf çekip, sosyal medyada kendilerinin ve ailelerinin izni ile paylaşmaya başladılar” dedi.