Kiviyi sabun yapıp satacak – 17

Kiviyi sabun yapıp satacak

Avrupa’nın en büyük kivi bahçesini Samsun’da kuran Arslan kardeşler, şimdi de üretimini yaptıkları kiviyi, ‘sabun ve kolonya ‘ya dönüştürüp pazara sunacak yatırım hazırlığında.

Samsunlu Güngör ve Ali Arslan adlı iki kardeşin girişimciliği ile kivi, Karadeniz’de fındık ve çayın ardından, bölgenin üretim deseninde yeni bir motif olarak öne çıkmaya başlarken Arslan kardeşler, şimdi de üretimini yaptıkları kivi’ye 1,5 milyon liralık bir harcamayla daha fazla katma değer sağlayacak yatırımın hazırlığında.
Yeşilırmak kıyısında kurulu Ordu Köyü. Çarşamba’ya uzaklığı yaklaşık 8 kilometre ilk bakışta sıradan bir köy gibi görünse de onu diğerlerinden farklı kılan yanı, Avrupa’nın en büyük kivi bahçesine ev sahipliği yapması. 500 dönüm üzerine kurulu bahçede tam 22 bin ağaç var. Bu yıl 5 bin daha ilave olacak. Kivi bahçesinin sahibi Güngör Arslan, “ Onları bir bebek gibi bakıp büyütüyoruz “ diyor.

“BİZDE GİRİŞİMCİ RUH VAR”
Yıllar önce bir yakınlarının tavsiyesine uyarak deneme amaçlı başladıkları üretiminde bugün “Avrupa’nın en büyük üretim bahçesine ” sahip olduklarını anlatan Güngör Arslan, ” Ben avukatım, kardeşim ise jeoloji mühendisi ama bizim ruhumuz girişimci. Onun için hep yatırım, üretim, pazar ve istihdam bizim önceliğimiz olmuştur” dedi.
SABUN VE KOLONYA OLACAK
Sahip oldukları bahçede yılda 2 bin ton üretim hedeflendiğini anlatan Güngör Arslan, şimdi kivi üzerine yeni bir yatırım hazırlığında olduklarını belirterek, “Biz girişimci bir ruha sahibiz ve sürekli arayış içindeyiz. Şimdi yine yapacağımız bahçemizdeki kiviyi sabun, kolonya krem gibi ürünlere dönüştürüp pazara sunacağız. Yaklaşık 1.5 milyon liralık yapacağımız bu yatırımda da iddialıyız” diyor.
SÜREKLİ YATIRIM HALİNDEYİZ
Üretime başlamadan önce İtalya’da 350 dönüm alana kurulu Avrupa’nın en büyük kivi üretim bahçesini gezerek bilgi aldıklarını söyleyen Güngör Arslan, daha sonra karar vererek Samsun’da yatırıma girdiklerini ve yaptıkları yatırımla birinciliği İtalya’nın elinden alarak Türkiye’ye kazandırdıklarını söyledi. Arslan, “Bugün iyi tarımcılığın güzel bir örneğini verdiğimiz bahçemizde, sürekli yatırım halindeyiz artık sektörde hedefimiz daha farklı bundan sonra sofralık olmayan ürünleri burada kuracağımız fabrikamızda sabun, kolonya, krem gibi katma değerli ürünlere çevirip piyasaya sunacağız. Hedefimiz bu”

“ Girişimcilik bizim ruhumuzda” diyen Güngör Arslan, bundan sonra yapacağı yatırımla sofralık olmayan kivileri sabun,kolonya gibi ürünlere dönüştürüp ulusal ekonomiye katkı vereceğini söylüyor.

Kivi’nin İnsan Sağlığı Üzerindeki Olumlu Etkileri:

– Gebelikte tüketildiğinde bebeğin gelişimi için son derece iyidir.
– Potasyum yönünden oldukça zengindir.
– 1 adet kivide 1 kg narenciyede bulunan “C” vitamini vardır.
– Sindirimi kolaylaştırıp, kabızlığı önler.
– Cilt sağlığına iyi gelir. Cildin yumuşamasını sağlayıp kırışıklıklara karşı cildi korur.
– Barındırdığı bazı maddeler kansere neden olan faktörleri önlediği için hekimlikte de kullanılır.
– Kan hücrelerinin yapımını ve çoğalmasını sağlar, bağışıklık sistemini düzenler.
– Tıbbi ilaçlarla birlikte alındığında astım ve öksürük tedavisinde kullanılır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu