Trend

Türkiye deprem erken uyarı sistemi var mı?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem sonrasındabinlerce insan hayatını kaybetti. Vatandaşlardepremlerin önceden tahmin edilip edilemeyeceğine ilişkin araştırmalar yapmaya başladı. Peki depremler önceden tahmin edilebilir mi? ABD erken uyarı sistemi nedir? Türkiye deprem uyarı sistemi kullanıyor mu? Detaylarhaberimizde… 

Amerika Birleşik Devletlerinin geliştirdiğigeliştirdi Shake Alert adlı sistem, depremden yaklaşık 20 saniye ila 1 dakika önce insanları telefonuna bildirim gönderebileceğini kanıtladı. Uygulama yer sarsıntısının yoğunluğunu ölçen USGS saha istasyonu sensörlerinden gelen verileri topluyor. Depremden 40 saniye öncesinden kullanıcıları uyarıyor. 

birçok jeolog, bir depremi hassas bir şekilde tahmin etmenin neredeyse imkansız olduğunu belirtiyor Depremlerin temelini oluşturan plaka hareketleri yavaş süreçlerde gerçekleşiyor. Kırılmalar ise genellikle aniden meydana geliyor ve depremler açığa çıkıyor. Bu nedenle deprem tarihleri uzmanlar tarafından tahmin edilemiyor.Uzmnlar depremlerin ne zaman olacağını tahmin edemediklerin anacak depremden önce sarsıntının şiddeti hakkında önceden haber veren bir sistem üzerinde çalıştıklarınıbelirtiyorlar. 

Türkiye’de 20 yıldır erken uyarı sistemi var. 2002 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından Bakanlar Kurulu kararıyla “Deprem Acil Müdahale ve Erken Uyarı Sistemi” kurulması kararlaştırıldı ve kuruldu .Fakat kurulan sistem 1999 Gölcük depreminin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen günümüzde hala kullanılmıyor .

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu