Tarih Değişikliği Karşısında Motivasyon Kaybedilmemeli – 9094
Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Ece Tözeniş, tarih değişikliği nedeniyle YKS adaylarına motivasyonlarını kaybetmemeleri yönünde tavsiyelerini paylaştı.
Ece Tözeniş, pandemi süreciyle birlikte 26 Mart 2020 tarihinde yapılan bir açıklamayla 20-21 Haziran tarihlerinde yapılması planlanan YKS 25-26 Temmuz tarihine alındığını hatırlatarak “Yine süreçle birlikte 04 Mayıs tarihinde yapılan bir açıklamayla YKS tarihi 27-28 Haziran tarihine alındı. Son açıklamayla birlikte sınava 83 gün kala çalışmaya devam eden adaylar sınava 55 gün kaldığını öğrendiler” dedi.
Baraj puanı 170’e çekildi
Ece Tözeniş, “YÖK tarafından diğer bir açıklamada sınav süresi ve baraj puanla ilgiliydi. Sadece bu yıl geçerli olmak üzere önceki yıllarda 135 dakika olan TYT süresi 30 dakika arttırılarak 165 dakikaya çıkarıldı. Lisans programlarını tercih etmek için uygulanan 180 barajı yine sadece bu yıl olmak üzere 170 puana çekildi” dedi.
Kısa sürede toparlanmak gerek
“Gençler moraliniz bozuldu, motivasyonunuz düştü ve bunları yaşamakta da sonuna kadar haklısınız” diyen Ece Tözeniş, “Fakat biliyoruz ki sınav sürecinde sizi üzen, motivasyonunuzun bozulduğu zamanlarda hızlı bir şekilde toparlanıp yola devam etmek gerekiyor. Bu zamanda yine en önemli görev size düşüyor. Bugünlük öfkenizi, üzüntünüzü yaşayabilirsiniz ama unutmayın yarın yepyeni bir gün. Sürekli olarak düşüncülerinizi olumsuzluklar üzerinde odaklarsanız bir süre sonra hem psikolojik hem de bedensel sağlığınızı zorlamaya başlarsınız. Şimdi yeniden toparlanma, planlamamızı yeniden gözden geçirip kalan zamanda neler yapabileceğinizi belirleme zamanı” diye konuştu.
İşte size seçenekler!
Ece Tözeniş, öğrencilere ‘Hayat Tercihtir’ mottosunu hatırlatarak bu süreçte tercihlerini kullanabilecekleri seçenekleri şöyle paylaştı:
Sınava kadar üzülmek mi? Kalan zamanı daha iyi değerlendirmek mi?
Moralim çok bozuldu ders çalışamıyorum diyerek zaman geçirmek mi? Çalışma programını yeniden planlamak mı?
Konu çalışmalarımı Temmuz’a göre planlamıştım, hiçbir şey yetişmez artık mı? Haziran’a kadar konuları nasıl toparlarım mı?
Soru çözmeye zaman kalmayacak mı?Hem eksik konularımı tamamlayıp hem de soru çözümünü planlayabilirim mi?
Ben yapamam mı? Hedefim belli buna ulaşmak için neler yapabilirim mi?
Sosyal medyada daha fazla zaman geçirmek mi? En azından sınava kadar sosyal medyaya biraz ara vermek mi?
Ece Tözeniş, son olarak adaylara “Tercih sizin. Unutmayın Hayat Tercihtir. Kendinize olan inancınızı her zaman güçlü tutun, yarınlar çok daha güzel olacak” tavsiyesinde bulundu.