Ergenlik Döneminde Psikoloji ve Depresyon – 10653

Ergenlik Döneminde Psikoloji ve Depresyon

Samsun Psikolog Uzmanları, ergenlik dönemini çocukluk ve yetişkinlik arasında bir geçiş dönemine dikkat çekerek, “Ergen psikolojisi ne demektir? Ergenliğin psikolojik belirtileri nelerdir?” sorularına cevap veriyor.

Ergen psikolojisi ne demek?

Ergenlik dönemi, insan hayatında çocukluk ile yetişkinlik çağı arasında önemli bir geçiş dönemi olduğunu belirten Uzmanlar, Ergenlik döneminde hem fizyolojik hem psikolojik değişim yaşandığına dikkat çekmektedir. Ergen bireyler bu dönem içerisinde bir kimlik oluşturma evresi olarak da adlandırılmaktadır. Ergenlik dönemi çocukların 15-18 yaşları aralığında geçirdikleri ve ailelerin ne yapacaklarını bilemedikleri bir süreç olarakta değerlendiren Uzmanlar, Ailelerin en çok zorlandığı ve çocukların en hassas olduğu dönem olduğunu İstatistk verilere göre, davranış bozukluğunun görülme sıklığı; 18 yaşın altında erkekler için %6-16, kızlar için %2-9 olarak ifade ediliyor.

Bireyler ergenlik döneminde kendilerini tanımlamakta zorluk çekebilirler. Yetişkin olma yolunun başlangıcı olan bu dönemde birtakım psikolojik sorunlar yaşanabilirler. Bunun yanı sıra, kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği, depresif bozukluklar, duygu durum bozuklukları ve obsesif kompulsif bozukluk gibi birçok psikolojik sorunlar görülebilir ve yaşanabilir. Ergenlik döneminde hormonal ve zihinsel gelişimin devam ettiği bir dönem olduğundan duygusal iniş çıkışlar yaşanabilir. Aynı zamanda bu dönemde risk alma davranışı sergilenebilir. İşte böyle durumlarda aile her zaman çocuğu iyi gözlemlemeli, açıkça destek olduğunu belirtmeli ve gerektiğinde uzman desteği almalıdır.

Ergenliğin Psikolojik Belirtileri Nelerdir?

Ergenlik döneminde sıklıkla görülen belirtiler uzmanlar şu şekilde sıralamaktadır:

  • İlgisizlik
  • Konsantrasyon
  • Karar vermede zorluk
  • Sorumsuz davranışlar
  • Hızlı kilo kaybetmek veya almak.
  • Hafıza kaybı
  • İsyankâr tutum
  • Üzüntü, endişe veya umutsuzluk hissiyatı
  • Geceleri uyanık kalmak, gündüzleri uyumak
  • Alkol veya uyuşturucu kullanmak
  • Arkadaşlardan uzaklaşma
  • Samsun’da alanında uzman psikologlar tarafından bireysel terapi, aile ve çift terapisi, çocuk ve ergen psikolojisi alanlarında destek vermek amacıyla kurulan Samsun Psikolog, web sayfasında şu ifadelere yer veriyor: “Ergenlik donemi çocukluk ve yetişkinlik arasında bir geçiş dönemdir. ergenlik döneminde psikolojik, fizyolojik sosyal alanlarda olgunlaşmayla ilgili en yoğun değişimleri içeren yaşam döneminden biridir. 14-18 yaş arası kişilerin yaşadığı ruhsal bunaltılar , kaygı ve stres bozuklukları, öğrenme güçlükleri, okul problemleri , aile çatışmaları, bağımlılıklar gibi problemlerin çözümene yönelik yöntemler sağlanır. Ergenlik dönemi için yaşanan problemlerde uzman psikolog kadromuz ile hizmet vermekteyiz.”

    Tüm sorularınız ve sorunlarınız için ArenPsikolog iletişim bilgilerine https://samsunpsikolog.org/ sayfasından ulaşabilir, destek alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu