Avrupa Birliği, İngiltere Kararını Bugün Günü Açıklayacak – 7896

Avrupa Birliği, İngiltere Kararını Bugün Günü Açıklayacak

Avrupa Birliği’ni meydana getiren 27 ülkeyi temsil eden büyükelçiler, birliğin baş şehri olarak görülen Brüksel’de bir araya geldi. Bu buluşmada, İngiltere’nin Brexit hususundaki isteği de görüşüldü. İngiltere’nin Brexit’i erteleme isteğiyle ilgili Avrupa Birliği tarafından takınılacak tutumun, cuma günü yani bu gün paylaşılacağı ilan edildi. Bu tutumun kapsamı, erteleme isteğinin kabul görüp görmeyeceğini ve kabul görmesi hâlinde hangi şartlarda gerçekleşebileceğini içerecek.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanlığı görevini yürüten Donald Tusk, birlik üyesi ülkelerin yöneticilerine çağrıda bulunarak Brexit’i erteleme yoluna gitmelerini önermişti. Bu çağrının sebebini ise, İngiltere’nin birlikten ayrılışının anlaşmasız olmaması gerektiği düşüncesiyle izah etmişti.

İngiltere, Brexit’in ertelenmesi konusunda, 31 Ocak tarihini işaret etmişti. İngiltere Başbakanı Johnson, bu isteğe şahsi olarak itirazda bulunmuştu. Bu önemli düğüm hakkında Avrupa Birliği ülkeleri arasında da mutlak bir görüş birliğine ulaşılamadığı ifade ediliyor. Birlik ülkelerinden bazıları, İngiltere’nin bu minvaldeki erteleme önerisine sıcak baktığı hâlde, başka bazı ülkeler üç aylık sürenin tanınmasını uygun bulmayarak daha kısa bir süre önerisi getiriyor. Fransa, sürecin uzayışından rahatsızlık duyan ülkelerin başında geliyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu