Merkez Bankası, Beklenen Faiz Kararını Açıkladı – 7898

Merkez Bankası, Beklenen Faiz Kararını Açıkladı

 Bir süredir finans çevrelerinde Merkez Bankası’nın bu hafta faiz indirimi yapacağı beklentisi hâkim olmuştu. Çeşitli ekonomistler ve uzmanlar bu beklentiyi ayrıntılı biçimde dile getiriyorlardı. Merkez Bankası’nın beklenen ve çok önemli kararı ilan edildi. Para Politikası Kurulu tarafından faizin 250 baz puan indirildiği bildirildi. Kararla birlikte oran, yüzde 16,50 düzeyinden yüzde 14’e inmiş oldu.

 

Bu indirim kararı çerçevesinde Merkez Bankası bir açıklama da yaptı. Bu açıklamada, ekonomik faaliyetlerdeki ılımlı toparlanış eğiliminin sürdüğü vurgulandı. Yatırımlar hususunda cılız bir izlenimin söz konusu olduğu ifade edildi. Ekonomik etkinliğin sektörel düzeydeki yayılmasında iyiye gidişin gözlemlendiği eklendi. Merkez Bankası’nın açıklamasında, sanayi kaynaklı üretimde son ayların üst düzey bir oynaklığı içerdiği ifade edilirken, temel eğilimdeki ılımlı yükselişin sürdüğü dile getirildi.

 

Merkez Bankası, enflasyon hususuna da açıklamasında yer verdi. Enflasyon görünümlerindeki iyiye gidişin sürdüğünü paylaşan Merkez Bankası, Temmuz Raporu’na ait tahminlerin bile altında bir yıl sonu rakamıyla karşılaşılabileceğini değerlendirdi. Faiz indirimi kararı, genel itibariyle, piyasalar tarafından beklenen bir durum olarak karşılandı. Bazı yorumcular, bu indirimin devamının da olabileceğine ilişkin tahminlerini paylaştı. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu