Çin’den Ticaret Gerilimiyle İlgili Yeni İstek Geldi – 7912

Çin’den Ticaret Gerilimiyle İlgili Yeni İstek Geldi

Dünya medyasında yer alan bilgilere göre, Çin’in Başbakan Yardımcısı Liu He’nin, Amerika Birleşik Devletleri yetkililerinden birtakım gümrük vergisi türlerinin kaldırılışını talep edeceği ifade ediliyor. Liu He’nin, bu hamleyi, ABD’den daha yoğun biçimde tarım ürünü ithal etmeleri karşılığında önereceği öne sürülüyor.

 ABD’nin ticaret hususunda yetkili bakan ve temsilcileriyle bir görüşme gerçekleştirmesi planlanan Çin Başbakan Yardımcısı Liu He’nin, teknoloji ürünlerinin de içinde bulunduğu 156 milyar dolar büyüklüğündeki Çin ürünlerine 15 Aralık’tan sonra getirilecek tarifelerin iptal edilmesini isteyeceği konuşuluyor. Yanı sıra, He’nin, 1 Eylül itibarıyla 125 milyar dolar büyüklüğündeki Çin ürünlerine konulan yüzde 15 oranındaki gümrük vergisinin de kaldırılması talebini ileteceği aktarılıyor.

Çin ile ABD’nin aylardır sürdürdüğü ticaret mücadelesinin bitmesi maksadıyla müzakerelere ağırlık veriliyor. Bu konuşmaların sonunda, ortaya bir ticari mutabakat metninin konulması amaçlanıyor. Çin ile ABD arasındaki olası bir uzlaşmanın ilk aşamasıyla ilgini metnin bugünlerde olgunlaştırılması hedefleniyor. Ticaret mutabakatının üzerinde uzlaşılacak ilk metninin Kasım ayında iki ülkenin liderlerince imzalanması planlanıyor. İki ülke arasındaki gerilimin azalmasının dünya ekonomisi yönünden de faydaları olacağı bildiriliyor.
 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu