10 Maddede Sağlıklı Havalandırma – 9567
Salgın ile mücadelede uygulanacak en etkili yöntem, iklimlendirme sistemlerinin taze hava sirkülasyonlarının en üst seviyeye çıkarılmasıdır. Sistemler saatte 6-10 kez hava değişimi olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Dışarıya açılır penceresi olan yapılar, günde 2-3 kez havalandırılmalıdır.
Dışarıya açılır penceresi olmayan binalarda ise;
İklimlendirme sistemleri ofislerdeki hava değişimini en yüksek kapasite sağlayacak şekilde ayarlanmalıdır.
Isı geri kazanım tipi cihazlar ve VAV/CAV tipi sistemlerin hava kalitesini artırmak için cihazların dönüş damperleri tamamen kapatılmalıdır. Bu tip cihazların kullanıldığı ofislerin kullanıma açılmadan 1-3 gün boyunca temiz hava sistemleri ile taze hava verilerek havalandırılması önerilir.
Isıtma-soğutma bataryalı FCU sistemleri kullanılan ofislerde, iklimlendirme sistemleri ilk çalışan göreve başlamadan önceki bir saat, son çalışan ayrıldıktan sonra 1-2 saat 5-8 derece sıcaklığın altına düşmeden çalıştırılmalıdır.
Tuvalet ve kirli alan temizlik odaların havaları, diğer alanlarla karıştırılmamalıdır.
Otopark, depo gibi alanların havalandırılma sistemleri de mümkün olan en iyi hava kalitesini sağlayacak şekilde çalıştırılma
lıdır.
İçme suyu şartlandırma alanı ve depolarının havalandırılma sistemleri de mümkün olan en iyi hava kalitesini sağlayacak şekilde çalıştırılmalıdır.
Araç yıkama alanları gibi ıslak alanların havalandırılma sistemleri de mümkün olan en iyi hava kalitesini sağlayacak şekilde çalıştırılmalı, düzenli dezenfeksiyon sağlanmalıdır.
Isı geri kazanım cihazlarının (Fan-Coil (FCU), plakalı eşanjör gibi) kullanılması önerilmez.
Mümkünse her oda, bölüm, ayrı alan, koridor ve tuvaletlerin hava sistemleri ayrıştırılmalıdır.
Oda yoğunluğunun fazla olduğu durumlarda kapı ve oda pencereleri kısıtlı olarak açılarak hava sirkülasyonu sağlanmalıdır.
Kapılar kapalı tutulduğunda, iklimlendirme sistemi odanın taze hava hacminin çok şekilde ayarlanmalıdır.
Egzoz (EF) sistemi taze hava sisteminin sağladığı hava hacminin en az yüzde 70’ni değiştirecek şekilde olmalıdır.
Koronavirüs salgınından korunma döneminde iklimlendirme sistemine ait alanlar ve ekipmanlar periyodik olarak kontrol edilmeli ve dezenfeksiyonu sağlanmalı.
İklimlendirme sistemlerinin temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler:
İklimlendirme sistemlerinin hava transfer miktarlarının katalog değerlerini sağlayacak şekilde çalışıp çalışmadığı kontrol edilmeli, kapasite düşüklüğü olan cihazların bakım ve temizliği yapılmalıdır.
Egzoz fanı (EF) atışı ve klima santrali taze hava alış menfezleri birbirine yakın ise aralarına karışımı engelleyecek şekilde set koyulmalı, gerekli taze hava alışını sağlamak için ilave kanal yapılmalıdır.
Binanın tüm alanları düzenli olarak kontrol edilmeli, su sızıntısı, damlaması veya birikmesi gözlenen alanlarda temizlik ve onarım yapılmalıdır.
Salgın döneminde tüm iklimlendirme sistemi cihazlarının bakım ve kontrolleri en az ayda bir defa yapılmalı, bulaşma yaşanmış alanların bakım, temizlik ve kontrol sıklıkları artırılmalıdır.
İklimlendirme sistemlerinde kullanılan kaset, torba, hepa tarzı filtreler düzenli olarak yıkanmalı veya değiştirilmelidir.Filtreler temizlik için ya da atık olarak taşınırken risk yaratmayacak şekilde torbalanmalıdır.