Çocukların gelişimi için kahvaltıyı ihmal etmeyin! – 95

Çocukların gelişimi için kahvaltıyı ihmal etmeyin!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, çocukların kasları ve kemikleri her gün hızla gelişmekte bu yüzden tatil döneminde de sağlıklı beslenmeli ve alışkanlıklarına mümkün olduğunca devam etmesi gerektiğini söylerek, “Bu konuda Anne ve Babalara önemli görevler düşüyor açıklamasında bulundu .Okul döneminde zaman bulunamayan beslenme alışkanlıklarının kazandırılması konusunda tatil bir avantajdır” dedi.

“Sabahları kesinlikle kahvaltı ettirin”

Gece boyunca aç kalan metabolizmanın tekrar canlanabilmesi için çocuklara kesinlikle kahvaltı etmesini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Gündüz, “Beyin için yeterli glikoz elde edebilmek için kahvaltı yapması gerektiğini söyledi.Sabah kahvaltı yapmayan çocuklarda baş ağrısı, yorgunluk ve halsizlik sorunları görülüyor. Tatil döneminde çocukların kahvaltılarında en iyi protein kaynaklarından biri olan yumurtanın kesinlikle yer bulması gerekiyor.Vitamin A, B, D, E ve çinko mineralinden de zengin olan yumurta kasların ve bilişsel fonksiyonların gelişiminde de faydalıdır” sözlerini kullandı.

“Birlikte meyve salatası yapın”

Gündüz, çocukların kan şekerini dengeleyerek bir dahaki öğüne kadar tok kalmalarını sağlamak ve cips,çikolata gibi zararlı yiyeceklere yönelmelerini engellemek için ara öğünlere önem göstermek gerektiğinin altını çizdi, “Örnek olarak, beraber yapılan bir meyve salatasında anne, meyvelerin yararlarını öğrettiğinde çocuğuna meyve yeme alışkanlığı kazandırabilir. Yoğun çalışma temposunda bu zor bir durumken tatil çok iyi bir fırsat olabilir” dedi.

“Meşrubat’ın yerine limonata tercih edilmeli”

Yaz aylarında çok fazla sıvı tüketim ihtiyacının arttığını belirten Çisem Gündüz şunları söyledi:

“Susuzluğu gidermek için meşrubatlar da bir alternatif olabilir. Ancak çocuklarınızın asit ve şeker barındıran meşrubatlar yerine su içmelerini sağlamalıyız. Su,vücutta minerallerin emilebilir hale gelebilmesi, doku ve organların çalışma fonksiyonlarının devam edebilmesi, vücut ısılarının dengelenebilmesi ve cildin ihtiyacı olan nemin sağlanabilmesi için çok önem taşımakta. Yaz aylarında asitli meşrubatlar’ın yerine çocuğunuzla evde beraber hazırlayacağınız yüksek besin değerlerine sahip limonata ile fazladan kalori almasını engeller ve kilo kontrolüne de yardım etmiş olursunuz.”

“Çocugunuz ile beraber spor yapın”

Çisem Gündüz, düzenli uyumanın çocukların sabah erken saatler’de daha enerjik ve dinamik uyanıp güne daha zinde başlamasına yardım edeceğini,uyku düzenini elinizden geldiğince okul zamanındaki ile aynı olması gerektiğini açıkladı.Gündüz, “Bununla beraber tatil zamanında bütün egzersiz fırsatlarını değerlendirmeye çalışın.Eğer deniz kenarında tatil yapıyorsanız çocuğunuzla hem sabah hem öğlen hem akşam denizinin o güzel keyfini kaçırmayın. Şehir yaşamı sürüyosanız da farklı aktiviteler ile beraber çocuğunuzun daha çok aktif olmasını sağlamalısınız.Çünkü hareketsiz yaşama alışan çocuklarda artan kilo problemi obeziteye ve daha sonra daha birçok metabolizma hastalıklarına davetiye çıkartmaktadır. Bu yüzden tatili bir fırsat olarak görmelisiniz ve kesinlikle çocuğunuzla beraber spor yapmalısınız” diye söyledi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu