Her çekiç darbesinde bir anı – 98

Her çekiç darbesinde bir anı

Bir zamanların gözde mesleği olan yoğunluktan dolayı her köşe başına açılan kalay dükkânları artık ömrünü tamamlıyor. Teknolojinin hayatımızda edindiği nedeniyle bir değerimiz daha yok olmaya mahkum olmuş.  Babaannelerimizin, dedelerimizin hatta anne babalarımızın bile kullandığı bakır kapların yerini, çelik tencerelere porselen tabaklara bırakır oldu.

Vezirköprü’de 20- 30 yıl öncesinde kadar sayıları fazla olan kalaycı sayısı bugün 4’e düştü.  Geriye kalan 4 kalaycıdan birisi de 1956 yılından beri bu işle ilgilenen Cumhuriyet’in 576’ncı esnafı olarak kayıtlara geçen  Kalaycı Kazım Usta. Mesleğinde en genç kalaycı olduğunu söyleyen Usta, benden sonra bu işi yapacak genç nesil yok. Yıllarımızı verdiğimiz mesleğin her geçen gün nefesi tükeniyor” diyor.

Her çekiç darbesinde bir anı

Babası ile birlikte çocuk yaştan beri bu işle uğraştığını her çekiç darbesinde bir anı olduğunu belirten Kazım Usta,  “Bakırda pişen yemeğin tadını hiçbir kap vermez. Bakırda pişen yemek hem sağlıklı hem lezzetliydi. Şimdiler de ise gelişen teknoloji karşısında insanların yapacağı işleri makineler yapıyor. Böyle olunca da bizim meslek geri planda kaldı. Eskiden babalar, çocuklarını getirirlerdi burada çalışsın derlerdi.  Bizler de mesleği bırakma seviyesine geldik artık  ” diye yakınıyor.

Resimaltı Vezirköprü’de 30 yıl önce sayıları onlarca olan kalaycı sayısı bugün 4’e düştü. Bunlardan birisi de 1956 yılından beri bu işle ilgilenen  Kazım Usta. Kazım Usta,” Bu meslek bizim kılcal damarlarımıza kadar işlemiş” diyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu