Omuz Ve Kol Ağrılarınızı İhmal Etmeyin – 276

Omuz Ve Kol Ağrılarınızı İhmal Etmeyin

Superiol Sulkus Tümörü olarak tanımlanan kanser türü genellikle ikinci kaburganın üst bölgelerinde,boynunuza ve omuzunuza yakın kısımlarda oluşuyor.Bu kısımda yer alan sinir ve damarlara baskınlık ve yayılma gerçekleştirdiğinden aşırı derecede kol ve omuz ağrılarına sebep olmakta.Eski zamanlarda bu hastalığın tedavisi pek mümkün değildi.Şimdi ise kemoradyoterapiyi takiben cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir hale geldi.Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan bu hastalığın tedavisi hakkında şunları söyledi;Multisipliner bir tedavi yaklaşımı ile bu hastaların yaşayacağı zamanı uzatarak ve hayatını rahatlıkla yaşayabileceğini’dedi.

Bu tümör çeşiti sıradan akciğer tümörü gibi belirti göstermiyor tamamen farklı bir belirti gösterdiğini söyleyen Doç.Dr.Özkan Demirhan şu açıklamayı yaptı;

“His duyusunu sağlayan sinirleri etkiliyor ve kolun hareketini engelliyor. En belirgin özelliği şiddetli omuz ve kol ağrısı ile kendini gösteriyor. Bu ağrılar zamanla kola doğru yayılıyor ve kolda güçsüzlüğe neden oluyor. Daha ileri boyutta yüzü de etkileyebiliyor. Göz kapağının ya da göz çukurunun içeri kaçması gibi belirtiler gösteriyor.”şeklinde konuştu. Damarsal yapıya baskı veya tutulum yapmasından dolayı kolda şişme yaptığı da görülebilir” dedi.

Sebebini Bilmediğiniz Omuz Ve Kol Ağrılarınızı İhmal Etmeyin

Bu hastalığın belirtisi şiddetli kol ve omuz ağrıları olduğu için birçok insan bunu dikkate almıyor ve bu hastalığın sonradan anlaşılması durumunda iş işten geçiyor ifadelerinde bulunan Doç. Dr. Özkan Demirhan açıklamasında,”Omuz ve kol ağrısı şikayetleri ile gelen hastalar çoğunlukla Fizik Tedavi, Ortopedi ya da Nörolojiye gidiyor.Buralarda ‘SST’ hastalığının olabileceği durumu anlaşılmıyor .Hasta tedavi için çok zaman kaybediyor ve hastalık gün geçtikçe ilerliyor.Tanısı konulamayan bir omuz ve kol ağrısı söz konusu olduğunda hastaların mutlaka göğüs cerrahına da başvurmaları hayati önem taşıyor. Düz akciğer grafisi genelde tanı koymada yetersiz kalıyor bu hastalıkta. SST’de akciğer grafisi temiz çıkabilir ve hastalık kolaylıkla atlanabilir. Bundan dolayı bilgisayarlı tomografi ile bakmak daha doğru sonuç verecektir. Tomografide şüpheli bir duruma rastlanması halinde durumun daha iyi anlaşılması açısından hastalar MR’a yönlendirilir.Daha sonraki aşamalarda da hasta biyopsi için yönlendirilir. Ayrıca PET CT ile de sistemik tarama yapmak gerekiyor. En sık beyne yayılan akciğer kanser türü olan SST tümöründe beyin taraması için MR çekilmesi de hayati önem taşıyor”ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu