Salıpazarı Barajı İhalesi İptal – 7407

Salıpazarı Barajı İhalesi İptal

Samsun’da Salıpazarı Terme ve Çarşamba ilçelerini taşkın ve selden korunması için DSİ tarafından Salıpazarı Barajı projelendirildi. Salıpazarı ilçesinin 1,5 km güneyinde Düzköy ve Çiçekli mahallelerini kapsayacak alanda sulama, içme suyu ve taşkın koruma amacıyla yapılacak barajın ihalesini merkezi Ankara’da bulunan ICC Grup almıştı.

BARAJ İNŞAATI BAŞLAYAMADI

2010 yılında Ankara’da kurulan ve enerji ve madencilik sektöründe de yatırım yapan ICC Grup, bölgede inşaata başlayamadı. Köy sakinleri ise kamulaştırma bedellerinin düşük olması gerekçesiyle davalar açtı. Baraj ihalesini alan firma baraj inşaatının bitiş süresini 2017-2020 olarak taahhüt ederken, ihalenin firmanın taahütlerini yerine getirememesi nedeniyle iptal edildiğini öne sürüldü. Salıpazarı Muhtarlar Derneği Başkanı ve Düzköy Mahalle Muhtarı Hasan Yüksel, baraj ihalesinin iptal edildiği iddiasını doğruladı. Yüksel, “Evet duyuyoruz. Firmaya verilen ihale iptal edildi. Zaten baraj inşaatına da başlanamamıştı “dedi.

BARAJ BÖLGE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Salıpazarı ve Terme ilçelerini vuran sel felaketinde iki kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Yüksel, “Tarım arazilerimiz sular altında. Fındıkta ciddi kaybımız var. Tarım ürünlerimiz gitti. Can kayıplarımızda var çok üzgünüz. Üreticilerin borçları ertelenmeli. Zararlarımız karşılanmalı. İptal edildiği söylenen Salıpazarı Baraj inşaatının bir an önce bitirilmesini istiyoruz. Hükümetin yatırımları durdurduğunu duyuyoruz, ancak bu proje hayati önem arzediyor “diye konuştu. 

TEMEL KOTU 76 METRE PLANLANDI

Salıpazarı Barajı’nın talvegden yüksekliği 61 metre, talveg kotu  83 metre olarak planlandı. Barajın temelden yüksekliği  68 metre planırken, temel kotunun  76 metre olması planlanıyor. Barajın kret kotu 145 metre, kret uzunluğu 396 metre olarak projelendirildi. Barajın toplam gövde hacmi 350 bin metreküp olurken, rezervuar hacminin 15 milyon 130 bin  metreküp olarak planlandı. Baraj karşıdan alışlı dolusavak tipi ile yapılacak. Barajın kontrolsüz
dolusavak proje debisi 976.96 m³/s.

Baraj inşaatı başlayacak

Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül ise, baraj inşaatının önümüzdeki günlerde başlayacağını açıkladı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu