Samsun Teknopark buluşturuyor: Ar-Ge ufuk açıyor – 10575
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) bünyesindeki Samsun Teknopark’ın; teknopark araştırma geliştirme (AR-GE) ve kuluçka firmalarını, OMÜ-TTO (Teknoloji Transfer Ofisi) buluşlarını ve Samsun’da faaliyet gösteren AR-GE merkezlerini tanıtmayı amaçladığı organizasyon internet üzerinden canlı olarak yayımlandı.
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ve Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın’ın açılış konuşmalarıyla başlayan program Samsun Valisi Doç. Dr. ZülkifDağlı’nın konuşmasıyla devam etti. Açılış konuşmalarının ardından “Rüzgârı Yakalamak Start-Up’lar için Yeterli mi?” adlı sunumuyla Figopara&Trendbox Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bilgen söz aldı.
Bilgen’in konuşmasının ardından programın “Dijitalleşen Dünyada Girişimcilik” adlı ilk paneli başladı. Panelin moderatörlüğünü Marka Mühendisi Ömürden Sezgin üstlenirken Mazars Denge CEO’su ve Sürdürülebilirlik Elçisi Dr. İzel Levi Coşkun, Genç Başarı Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Çelik Ören, Tezgahçılar CEO’su Burçak Yıldırım Orhan ve Qumpara Kurucu Ortağı Nilhan Gür panelist olarak katılım sağladı.
“Etkinliği her sene düzenli olarak gerçekleştireceğiz”
Panelin ardından firma tanıtım videoları yayımlandı. Video yayınlarının ardından konuşan Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak “Etkinliğimiz çok güzel başladı. Geçen bir iki saat için çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Öncelikle bunları belirtmek istedim. AR-GE Buluşmaları etkinliğinin çıkış hikâyesini aslında firmalarımız yazdı. Bizler, öncesinde Firma Tanıtım Günleri adında bir etkinlik düzenliyorduk. Bu etkinlikte firmalarımız faaliyetlerini anlatıyorlardı. Biz bunu neden daha büyük bir etkinlik hâline getirmeyelim diye düşünürken ilimizdeki AR-GE merkezlerini de dâhil ettiğimiz ‘Samsun Teknopark ve Ar-Ge Buluşmaları’ etkinliğinin ilkini, geçtiğimiz yıl Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirdik. Bu sene malum pandemiden dolayı buluşmamızı on-line platforma taşıdık. Etkinliğimize dair pozitif geri dönüşler de gösteriyor ki yerinde ve isabetli bir karar almışız, iyi ki böylesine faydalı ve ufuk açıcı organizasyonlara imza atıyoruz. Bunu her sene düzenli olarak gerçekleştireceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.
Ardından söz alan Samsun Teknopark Genel Müdür Yardımcısı Özge Sağlam, sunumunda kuluçka ve ön kuluçka faaliyetleri, prototip ve tasarım atölyelerini anlattı. Sağlam’ın konuşmasının ardından “Dijital Tarım” paneli OMÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Eyüp Selim Köksal’ın moderatörlüğünde başlarken panelistler ise Tarnet A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Sönmez Buğra Yılmaz, Metos Tarım Teknoloji Müdürü Fikriye Berk, SmartSoil Kurucu Ortağı Ozan Demirel ve Doktor Tarım Analisti Sinan Ansen’den oluştu.
Panelin sonrasında program, tekrar firma tanıtım videolarıyla devam etti. Tanıtım videolarının ardından Samsun Teknopark BİGG Programı Yetkilisi Pelin Baylan Yılmaz, program hakkında bilgi verdi ve etkinliğin ilk günü bu şekilde sona erdi.
Etkinliğin ikinci günü de Yapay Zekâ Teknolojileri paneliyle başladı. Panelin moderatörlüğünü OMÜ Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İsmail İşeri yaparken, Vispera A.Ş. CEO’su Prof. Dr. AytülErçil, Tazi Yapay Zeka Kurucu Ortağı Zehra Çataltepe ve Artiwise Yapay Zeka CEO’su Tanel Temel panelist olarak katılım sağladı.
Panelin ardından Samsun Üniversitesi TTO Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Müberra Genç, Samsun Üniversitesi TTO’nun tanıtımını gerçekleştirmek için yayına bağlandı. Sonrasında OMÜ akademisyenlerinden Doç. Dr. Murat Sinan Engin, Doç. Dr. Özgür Demircan ve Doç. Dr. Sevim Alışır, buluşlarının tanıtımını gerçekleştirdi.
Buluş tanıtımı ve firma tanıtım videolarının akabinde Samsun Yurt Savunma Genel Müdürü Utku Aral ve Sampa Otomotiv Fikrî Haklar ve Proje Yürütme Şefi Erdem Şahinkaya panelist olduğu “AR-GE Merkezleri” başlıklı günün ikinci paneli, OMÜ Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaşmoderatörlüğünde başladı.
“Samsun Teknopark ve AR-GE Buluşmaları 2” etkinliğinde ayrıca, OMÜ-TTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş, OMÜ-TTO’nun faaliyetlerinden ve yürüttüğü projelerden bahsetti. Etkinliğin ilerleyen bölümlerinde de OMÜ akademisyenlerinden Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz ve Doç. Dr. Kemal Yıldızlı ile Sinop Üniversitesi akademisyeni Dr. Öğr. Üyesi Murat Kapusuz, buluşlarıyla katılımcılara hitap etti.
Etkinlik, Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak’ın kapanış konuşmasıyla son buldu. Çolak konuşmasında etkinliğe açılış konuşmalarıyla teşrif eden protokol üyelerine, konuşmacı ve panelistlere, patentleriyle katkı sağlayan akademisyenlere ve etkinlikte yoğun emek ve çaba sarf eden Samsun Teknopark personeline şükranlarını sundu.