Samsun’da Veba Tehditi Büyüyor! – 7258

Samsun'da Veba Tehditi Büyüyor!

Samsun’da Genç Çiftçi Projesi kapsamında besicilere dağıtlan vebalı koyun skandalı büyüyor. Havza ilçesinde 374 koyunun vebadan ölmesi sonrası, Bağımsız Samsun Milletvekili Erhan Usta, konuyu TBMM’ye taşımıştı. Başka bir veba olayıda Bafra’da patlak verdi. 

BAFRA’DA VEBA PATLAK VERDİ

Bafra ilçesinde, ‘Genç Çiftçi Projesi’ kapsamında 6 kırsal mahallede 12 kişiye 384 koyun 24 koç verildi.  Dağıtılan küçükbaş hayvanların bazılarının vebalı çıktığı bildirildi. Sarpın 6, Meşelitürkmenler 2, Yeşilyazı 1, Gazibeyli 1, Boğazkaya 1, Yiğitalan mahallerinde 1 kişiye toplamda 12 çiftçiye 384 koyun, 24 koç dağıtıldı. 

HAYVANLARI ALDIK ÖLMEYE BAŞLADILAR 

Proje kapsamında koyunların teslim edildikten sonra hastalanıp ölmeye başladıklarını ileri süren yetiştirici Boğazkaya Mahallesi’nden Eski Hükümlü Orhan Beyaz, aldığı koyunlardan 6’sının öldüğünü, geriye kalan koyunların da hastalıktan dolayı yemlenemediklerini söyledi. Beyaz, “Genç çiftçiden devlet bize koyun verdi. İleri dönük belki çoğaltırız, çoluk çocuğumuzun geçimini sağlarız diye hayvan aldık ama mağdur olduk. Hayvanlar bize 3 Ağustos 2019 tarihinde verildi. O günün akşamı ölümlerimiz başladı. 6 tane hayvanım öldü. İlçe Tarımdan veterinerler geldi aşılama yapıldı ama hiç bir çözüm yok. Karantina altına alınmadık. Hayvanlarımızda ölüm durmadı. Hala rahatsızlık devam ediyor “dedi. 

YARDIM İSTİYORUM 

Beyaz, “Çevremizde yaklaşık 500-600 davar var.  Komşularımın davarlarına, hayvanlarına geçer diye korkudan kimseye bir şey söyleyemiyorum. Devlete gidiyorum bize bir çare bulmuyor. Bize yardımcı olum. Biz çok mağduruz. Hayvanlarımızın ölmesini istemiyoruz. Bunlara özel veterinerden ilaç alıyorum, ilaç veriyorum ama hangi ilacı nereye kullanacağımı veterinerlerden öğreniyorum. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Biz mağdur edildik bize yardım edin.  Bu hayvanlarda olan civar köylerde, Havza’da çevremizde ki köylerde, yukarı köylerin hepsinde bu hastalık koyun vebası olarak gözüküyor. Tanıdığım veterinerlere soruyorum koyun vebasına bulaştığı zaman o bölgede ne kadar koyun, davar varsa küçükbaş öldürür diyor. Komşularıma da söyledim benim bahçeme yanaşmayın “diye konuştu.  

Kaynak: bafrahaber.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu