Türkiye’de Haftalık Çalışma Saatlerinin Kısaltılması Planı

Türkiye'de Haftalık Çalışma Saatlerinin Kısaltılması Planı: Haftalık Mesai 45 Saatten 40 Saate İndirilecek!

Türkiye’de haftalık çalışma saatlerinin kısaltılması planlanıyor. Yapılacak düzenleme ile haftalık çalışma süresi 45 saatten 40 saate indirilecek ve haftalık izinler 2 güne çıkarılacak. Şu anda Türkiye’de haftalık çalışma süresi en fazla 45 saat olarak belirlenmiş durumda ancak günlük çalışma süresi hiçbir şekilde 11 saati geçemiyor.

Yapılacak düzenleme ile haftalık çalışma süresi 45 saatten fazla olursa, bu fazla çalışma olarak kabul edilecek ve fazla çalışma ücreti normal çalışma ücretinin saat başına %50 fazlası olarak ödenecek. Bir işletme, işçilerinin haftalık çalışma süresini 40 saat gibi bir süre belirleyebilir ancak bu süreyi 46 saate çıkaramaz.

İşçilere günlük mola süresi ise çalışılan süreye göre belirleniyor. Örneğin, günlük çalışma süresi 4 saatten az ise en az 15 dakikalık mola verilirken, 4 saatten fazla ve 7,5 saate kadar süreli işlerde en az yarım saatlik mola verilmesi gerekiyor. 7,5 saatten fazla süren işlerde ise en az 1 saatlik mola verilmesi zorunludur. Bu mola süreleri işçilerin dinlenmesi ve ihtiyaçlarını karşılaması için veriliyor ve işçinin bu süre içinde çalışması yasal olarak yasaktır. İşveren, işçiden mola süresi içinde çalışmasını isteyemez ve bu süreyi çalışma süresi olarak kabul edemez.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu