Çeltik fiyatı şaşırttı! – 7756

Çeltik fiyatı şaşırttı!

2018 yılında çeltik alımının daha yüksek fiyatla gerçekleştiğini dile getiren Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, çeltik üreticisinin hakkını sonuna kadar arayacaklarını söyledi.

MALİYETLER İKİ KAT ARTTI

Çeltik üretiminin Terme’de yoğun olduğuna dikkat çeken Başkan Ergün, “2019 yılı üretim sezonunda gübre, mazot, zirai ilaç ve elektrik gibi girdilerin fiyatlarında önemli bir artış yaşanmıştır. Özellikle bu yıl gübre ve elektrikte yüzde 60-70’lere varan artışlar meydana gelmiş, ilaçta ise yüzde 100’ü geçen yükselişler olmuştur. Girdilerde meydana gelen bu yükselişler maliyeti iki kat artırmıştır” dedi.

FİYAT BEKLENENİN ALTINDA

“Tüm bunlara rağmen TMO, 2019 yılı çeltik alım fiyatları açıklamış ancak bu üreticinin yüzünü güldürmemektedir” diyen Ziraat Odası Başkanı Ergün, şöyle konuştu; “Bilindiği üzere 22-23 Ağustos’ta yaşanan sel felaketinin ardından Terme ve Salıpazarı ilçelerinde afet bölgesi kararı alındı. Üreticilerin zor şartlarda üretim yapmaya çalıştığı bilinen bir gerçektir. Geçen yıl 3,15-3,60 tl arasında alımlar yapılmasına rağmen bu yıl 2,70 lira fiyat açıklandı. Açıklanan fiyatlar beklenilenin çok altındadır. Fiyatlar açıklanırken bu konularında dikkate alınması gerekiyordu. Tarımda hep ithal yoluna gidilirse, üretim sürekli olarak desteklenmez ise ülkemizde tarım biter, öncelikle ülkemizin üreticine destek çıkmamız gerekiyor. Biz üretmezsek Türkiye aç kalır.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu