Midye Dolmada ki Büyük Tehlike! – 7958

Midye Dolmada ki Büyük Tehlike!

Son zamanlarda yapılan Türkiye’deki araştırmalarca deniz ürünlerinin birçoğunda mikroplastik bulgular saptandı. İşte deniz ürünleri araştırmacılarının o açıklamaları:

İncelemede kullanılan 317 midye, 32 karides ve 243 balık çeşidi yapılan araştırmalar sonucunda mikroplastik barındırdığı tespit edildi. Balıkların yüzde 44’ünde, karidesin yüzde18’inde, midyelerin ise yüzde 95’inde bu bulgulara saptandı.  Bölgelere göre de ayrılıp incelenen balıklarda İstanbul’da her 10 balıktan 7’sinde, Ege’de her 10 balıktan 7’sinde ve Akdeniz’de her 10 balıktan 7’sinde bu bulgular saptandı.

Midyeler üzerinde de yapılan bu çalışmalarda oldukça tehlike saçan bu durumun en çok midye dolma tarafından oluştuğu biliniyor. Yüzde 91’lik bir dilime sahip olan midye dolma da ülkemizde oldukça fazla tüketiliyor.

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi doktoru Doç. Dr. Sedat Gündoğdu ise bu mikroplastiklerin günlük hayatta tükettiğimiz plastiklerle aynı olduğu sadece zamanla parçalanarak 5 milimetrik parçacıklara dönüştüğü ve su ürünlerinde de bulunduğunu belirtti. Asıl tehlikenin bu mikroplastiklerin balıklardan insanlara da geçtiği. Bu yüzden deniz temizliğine dikkat çeken Dr. Gündoğdu bunun önüne geçilmesi gerektiğini de belirtti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu