Rusya ile Türkiye’den Uzay Alanında İşbirliği – 8016

Rusya ile Türkiye’den Uzay Alanında İşbirliği

Rusya’nın Federal Uzay Ajansı Roscosmos’tan, Türkiye ile Rusya arasında yakın gelecekte gerçekleştirilecek uzay odaklı işbirliği hususunda önemli bir açıklama geldi. Roscosmos, iki hükümet tarafından çerçeve niteliğinde bir anlaşma meydana getirileceğini bildirdi.

Rusya Federal Uzay Ajansı’nın başkanı olarak görev yapan Dmitriy Rogozin ile ülkemizin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar bir görüşme yapmışlardı. Bu görüşmenin sonrasında, Roscosmos tarafından bir açıklama paylaşıldı. Görüşmenin içeriği ve kapsamı hakkında bilgi verilen açıklamada, iki tarafın uzay işbirliğinin başlatılması için gerekli adımların atılması bağlamında mutabık kaldıkları ifade edildi. İki hükümet arasında, uzay işbirliğine başlangıç teşkil edecek anlaşmanın ortaya çıkarılması için faaliyetlere başlanacağı aktarıldı.

Rus Uzay Ajansı, açıklamasında, Rusya’da Türk astronotların eğitim görmesi konusundaki tasarıları Türkiye’nin onayladığını dile getirdi. Bundan bir süre önce, Roscosmos Başkanı, Putin ile Erdoğan’ın MAKS-2019 Uluslararası Havacılık Fuarı’nı ziyaret ettikleri sırada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir Türk astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu’na götürme önerisinde bulunmuştu. Rogozin’in önerisi olumlu karşılanmıştı. Ajans Başkanı Rogozin, uzaya gönderilecek ilk Türk astronotun gerekli eğitim süreçlerinden sonra, 2023 yılında uzaya gönderilebileceği öngörüsünü paylaşmıştı.
 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu