Sudan kültürünün kadim geleneği: Nuba güreşleri – 7815

Sudan kültürünün kadim geleneği: Nuba güreşleri

Sudan kültürünün kadim geleneği: Nuba güreşleri

Sudanlıların, “Nuba” adını verdikleri kum güreşleri, kadim bir gelenek olarak yüzlerce yıldır yapılıyor.Milli sporlarına bağlı sudanın ata sporu kum güreşi bölgenin farklı yerlerinden gelen gençlere yeteneklerini tanıtma fırsatı veriyor.

Başkent Hartum’un Hacı Yusuf bölgesinde yapılan Nuba Türkiye’deki karakucak ve Japonya’daki sumo güreşine benzerliği dikkat çekiyor.

Nuba güreşleri kazanan kabileler için saygınlık ve övünç sağlıyor. Kendine has dans figürleri ile tam bir görsel şölen havasında geçen etkinlik şimdilerde eğlence amaçlı yapılıyor. Yerli ve yabancı birçok seyircinin katılımında coşku ile geleneklerini devam ettiriyorlar.

Hartum güreş federasyonu Başkanı Hasan Eburas Nuba’nın kısaca tarihinden bahsetti. Tarihi milattan öncelere dayanan bir gelenek olan Nuba köklü mirasımızın hediyesidir. Güney Kurdufan bölgesindeki Nuba dağlarında yaşayan kabileye has bir kültürken şimdi Sudan’ ın ortak kültürel mirası olarak gençler tarafından yaşatılmaya devam ediyor. Dedi.

Eburas bölgede ilk ve tek güreş salonu Hacı Yusuf bölgesinde açıldığını belirtti.

Güreş döneminin başladığı şu dönemde meydana çıkan gençlerimiz güçlerini ve kahramanlıklarını halklarına göstermek için mücadeleler veriyor. Güreşçilerin çoğu Nuba kabilesinden gençlerden oluşuyor. Güreş müsabakalarına hazırlanmak 3- 4 aylık sıkı idmanlar ve yoğun tempoyla geçiyor. Geleneklerine bağlı gençlerimiz kendilerini gösterebilecekleri fırsatı güreşler sayesinde buluyor. Özellikle milli bayram ve festival günlerinde katılımcı sayısı çok fazla oluyor. Bizler bu ata sporumuzu uluslararası camiada tanıtmak için çabalıyoruz. Tanıtımın etkili yapılabilmesi için destek bekliyoruz. Dedi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu