Toplu Balık Ölümleri Bursalıları Korkuttu – 7871

Toplu Balık Ölümleri Bursalıları Korkuttu

Bursa’nın Kestel ve Gürsu bölgesinde yer alan cenup deresinde toplu balık ölümleri ilçe sakinleri ve Bursalıları korkuttu. Bursa valiliğinden yapılan açıklamada. Sudan ve balıklardan alınan örneklerden kimyasal bir maddenin bulunmadığını bir ihtimal son zamanlarda ilçe civarlarında yeni yapılan fabrikalardan kaynaklı olabileceğini bildirdi. Diğer bir ihtimal ise bitme noktasına gelen derenin su seviyesinin çok düştüğünü fazlasıyla yosun bağladığını balık ölümlerinin bunlardan kaynaklı olabileceğini açıkladı.

Yaklaşık 20 yılda ilçe çevresinde ki fabrikalardan kaynaklı atık maddelerin arınması için ilçede faaliyet gösteren atık yönetimi ve geri dönüşüm tesisi sayesinde cenup deresi temizlenerek balıkların yaşamına uygun hale getirildi.

Son yıllarda balıkların sayısında artış meydana geldiğini yalnız civar köylerde toplu balık ölümlerinin baş göstermesi sonucu köy halkının yaptığı açıklamalarda fabrikalardan boya atıklarının dereye sızdığını balık ölümlerinin bunlardan kaynaklandığını iddia etmektedirler.

Bunun üzerine köy halkının şikâyeti üzerine olay yerine gelen bursa belediyesi ve il ve tarım orman müdürlüğü çevre ve şehircilik müdürlüğünden bir heyet geldi. Ölümlerle ilgili delil toplamak için dereden numune alındığı açıklandı.

Ayrıca yapılan açıklamada deredeki su azalmasının mevsimsel olduğunu su seviyesinin azalmasından kaynaklı ve aşırı yosun tutması sebebiyle balıkların yeterli yaşam alanı bulamadıklarını toplu ölümleri bir ihtimalle bu sebepten olduğu açıklandı. Alınan su örneklerinin herhangi bir kimyasal maddeyle muhatap olup olmadığı yapılan araştırmada ortaya çıkacağını açıkladı. Vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verebilmek için gelen tüm ihbarları en ince detayına kadar incelendiğini söyleyen valilik yetkilileri en kısa zamanda bu olayı açıklığa kavuşturacaklarını söyledi.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu