Irak’ta Gösteriler Durulmuyor – 8037

Irak’ta Gösteriler Durulmuyor

BM tarafından ortaya atılan 25 Ekim-4 Kasım Irak Gösterileri adlı raporda, ülkenin başkenti olan Bağdat başta olmak üzere orta ve güney kısımlarda girerek artan gösterilerin ikinci dalgasında, 97 eylemcinin öldüğü ifade edildi. BM tarafından 22 Ekim’de yayımlanan 1-9 Ekim Irak Gösterileri raporunda ise 157 göstericinin öldüğü, 5 bin 494 göstericinin ise yaralandığı açıklanmıştı. 

Sayıca kalabalık olduğu belirlenen eylemci grubun gösteriler esnasında birçoğunun yaralandığına dair oluşturulan rapor hazırlandı. 25 Ekim itibarıyla tekrardan alevlenen gösterilerde, BM’nin güvenlik güçlerinin eylemcilere karşı orantısız güç kullandığı ve birçok hak ihlalini gözlemlediğine işaret etti.

GAZ BOMBALARI 16 GÖSTERİCİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU

Ayrıca açıklanan raporda, güvenlik güçlerince atılmış olan gaz bombasının 16 göstericinin ölümüne sebep olduğu kayıtlara işlendi. Raporda açıklamalarına yer verilen BM Irak İnsan Hakları Ofisi Sorumlusu Danielle Bell, “Güvenlik güçlerinin demokratik haklarını kullanan silahsız göstericileri gaz bombasıyla müdahale edilmesinin herhangi bir izahı ve gerekçesi olamaz.” açıklamalarına yer verildi. 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu