Atakum Balkonlarında 23 Nisan Coşkusu – 8844

Atakum Balkonlarında 23 Nisan Coşkusu

Koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında evlerinde kalan Atakumlular, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı Atakum Belediyesi’nin gerçekleştirdiği sokak etkinlikleri ile coşku içerisinde kutladı. 23 Nisan hazırlıklarına erken başlayan ilçe sakinleri, evlerinin balkonlarını günler öncesinden süsleyerek bayraklar astı, kırmızı-beyaz renklerle donattı. “Balkonda Bayram Var” adlı özel sokak etkinlikleri hazırlayan Atakum Belediyesi, çocukların 23 Nisan coşkusuna ortak oldu. Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci’nin eşi Av. Gülay Deveci ile birlikte katıldığı etkinliklerde renkli görüntüler oluştu. Başkan Deveci, farklı mahallelerde balkonlarındaki yurttaşlara hitap etti. 

MARŞ ÇALAN ARAÇLAR MAHALLELERİ GEZDİ

Atakum Belediyesi’nin “Balkonda Bayram Var” etkinlikleri, marş çalan araçların turu ile başladı. Kentin farklı güzergahlarında yol alan belediye araçları, toplu konut alanlarında dinleti molaları verdi. Atakumlular, mikser başına geçen DJ İnanç Seven’in çaldığı marşlar ve müzik parçalarına evlerinin balkon, pencere ve çatılarından eşlik etti. Turun dinleti noktalarında yurttaşlarla bir araya gelen Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Atakumlu çocuklara Kurtuluş Savaşı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna ilişkin bilgiler verdi. Dünyanın yaşadığı afetin Atakum’daki bayram coşkusuna engel olamadığını hatırlatan Deveci, “Önümüzdeki yıllarda bayramlarımızı daha büyük bir coşkuyla kutlayacağız” dedi. Etkinlik sırasında Atakumlu bir çocuğun okuduğu şiir büyük beğeni topladı.

ÜSTÜ AÇIK OTOBÜSLE BANDO TURU

Üstü açık otobüsle Atakum’u turlayan Milli Egemenlik Bandosu da Atakumlulara renkli anlar yaşattı. Marşlar ve çocuklara özgü parçalar seslendiren bandoya yurttaşlar balkon, pencere ve çatılarda eşlik etti. Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci ile eşi Av. Gülay Deveci de bando ile birlikte kent turu yaptı. Yurttaşları selamlayan Başkan Deveci, çocukların bayramını kutladı. Atakumlular, marşlara hep bir ağızdan eşlik ederken çocuklar da alkışları ile tempo tuttu. Milli Egemenlik Bandosu’nun Atakumlular için gerçekleştirdiği 23 Nisan özel turu büyük ilgi topladı. Evlerinden bando turu yapan otobüsün fotoğraf ve videolarını çeken Atakumlular, sosyal medyada çok sayıda paylaşım yaptı.

TÜM TÜRKİYE İLE BİRLİKTE İSTİKLAL MARŞI OKUNDU

Atakum Belediyesi’nin “Balkonda Bayram Var” etkinlikleri akşam saatlerinde de devam etti. Kırmızı-beyaz renklere bürünen Lozan Caddesi’ndeki tören alanında dev Türk Bayrağı ve Atatürk posteri açan belediye emekçileri, balkonlarındaki yurttaşlarla birlikte marşlar söyledi. Saatler 21.00’i gösterdiğinde tüm Türkiye ile beraber İstiklal Marşı okundu. Yakılan meşaleler ile aydınlanan tören, havai fişek gösterisi ile sona erdi. Törene; Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci ile birlikte Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Atakum İlçe Emniyet Müdürü Serhat Koray Yağcı katıldı. Lozan Caddesi’nde gerçekleştirilen İstiklal Marşı töreni, ulusal yayın yapan çok sayıdaki televizyon kanalından canlı yayınlandı.

“YÜZYILIN LİDERİ ATATÜRK ÇOCUKLARA HEDİYE ETTİ”

“Balkonda Bayram Var” etkinlikleri sırasında yurttaşlara hitap eden Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, 23 Nisan’ın çocuklara yüzyılın lideri, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından hediye edildiğini hatırlatarak, “Bugünün bir benzeri dünyada yok. 19 Mayıs 1919’da Samsun’da yanan bağımsızlık ateşinin ardından 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu, 29 Ekim 1923’te de Cumhuriyet ilan edildi. O meclis, Atatürk’ün önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu. Sevgili Atakumlu çocuklar, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı sizlere emanet etti. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı sizlerden biraz daha büyük olan gençlere emanet etti. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı ise tüm Türkiye’ye emanet etti. Peşpeşe gelen ulusal onur günleri, üç tane bayram, Cumhuriyetimizin ve devletimizin temel taşları, bizim yakın tarihimiz, onurlu geçmişimiz ve geleceğimizdir. 23 Nisan sadece bir meclisin kuruluşu değildir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulan ve emperyalist güçlere karşı vatanımızın Kurtuluş Savaşı’nı yöneten ve idare eden, dünyada eşi benzeri olmayan bir meclis. Toplumun her kesiminin temsilcisi var. Eğitimcisi, din adamı, hukukçusu, esnafı, tüccarı yani herkes var içinde. Hepsi bağımsızlığa ve Atatürk’e inanmış insanlar. Adil ve demokratik bir meclis. Dünya tarihinde eşi benzeri olmayan bir başarı elde etmiş. Bu meclis savaş yönetmiş, savaş. Bu meclis, Cumhuriyet Devrimleri olarak adlandırdığımız devrimleri bir bir gerçekleştirmiş. Türkiye Cumhuriyeti devletini kurmuş. Bu meclisin kurulduğu günü yine meclis bayram ilan etmiş, Ulu Önderimiz, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de bu bayramı sizlere emanet etmiş sevgili çocuklar, bayramınız kutlu olsun” ifadelerini kullandı. 

“ATATÜRK’ÜN ‘TÜRK, ÖĞÜN, ÇALIŞ, GÜVEN’ SÖZÜNÜ UNUTMAYIN” 

Bayramın daha önce olduğu gibi sokaklarda, meydanlarda kutlanamadığını ifade eden Deveci, “Büyük bir afetle karşı karşıyayız. Bu afeti aşacağız, bu afeti yeneceğiz ve önümüzdeki yıllarda daha büyük bir coşkuyla, daha bize yaraşır bir şekilde 23 Nisanları, 19 Mayısları, 29 Ekimleri kutlayacağız. Dünyanın yaşadığı afet nedeniyle meydanlarda coşamıyoruz ama olsun balkonlarınızı çok güzel, meclisimizin kuruluşunun 100. yılına layık şekilde süslemişsiniz. Şimdi tam zamanı, evlerinizdesiniz, zamanınız bol ve okuyorsunuz. Görüyorum, sosyal medyada çok güzel paylaşımlar yapıyorsunuz. Bilmediklerinizi annelerinize, babalarınıza sorun onlar size anlatsınlar. “Bu meclis ne demek? Bugün niye bayram kutluyoruz? Bu niye dünyanın en onurlu günü?” diye sorun. Anneleriniz babalarınız size anlatsın. Biz, bunları size anlatan kitaplar göndermeye çalışıyoruz. Hepinize ulaşamadık. Önümüzdeki günlerde her birinize iletmeye gayret edeceğiz. Tarihimizi öğrenelim ki geleceğimizi bizden beklenen şekilde oluşturabilelim. Atatürk’ün “Türk, öğün, çalış, güven” sözünü unutmayın çocuklar. Öğünüp güvenebilmemiz için çalışmak lazım. O yüzden sınıflarınızda okullarınızda en iyisi olmanızı istiyorum. Sizi takip ediyorum” diye konuştu.

“ÖNÜMÜZDEKİ BAYRAMLARI COŞKU, UMUT VE HUZURLA KUTLAYACAĞIZ”

Başkan Deveci sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklar, bizim yaş grubumuz Atatürk’ün bize emanet ettiği Cumhuriyeti sizlere layıkıyla teslim edemedi, bunu kabul ediyoruz. Ama umudumuzu yitirmedik, size güveniyoruz. Siz sevgili çocuklar, 19 Mayıs’ın emanet edildiği sevgili gençler, 29 Ekim’in emanet edildiği Türk milleti, Atatürk’ün bize emanet ettiği Cumhuriyeti kaldığı yerden yeniden inşa edeceğiz. Ona layık bir şekilde önümüzdeki yüzyıllara taşıyacağız. Bu devlet kolay kurulmadı, bu devlet çok zor şartlardan geçti, çok kolay teslim olmayalım. Sevgili çocuklar, sizin geleceğinizi karartmaya hiçbirimizin hakkı yok. Ananızın babanızın hiç hakkı yok. O yüzden önümüzdeki süreci çok doğru yöneteceğiz. Sizin beklediğiniz şekilde kararlar alacağız ve yurttaşlık görevimizi tam yapacağız. Atatürk’ün bize emanet ettiği Cumhuriyeti korumak için ihtiyaç duyacağımız niteliklere, beyne sahibiz ve onları kullanacağız. Ben bunu yapabileceğimizden eminim, hiç kuşkum yok. Önümüzdeki bayramları daha coşkulu şekilde, daha büyük bir umutla, daha huzurlu bir Türkiye’de kutlayacağımızdan hiç kuşkunuz olmasın.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu