Kurban Etinde İsrafı Önleyen İpuçlar! – 7031
Türkiye’de Kurban Bayramı’nda yaklaşık 200 bin ton büyükbaş ve küçükbaş et üretimi gerçekleşiyor. Ancak yanlış kesim, kesim alanındaki altyapı şartları, parçalama ve saklama koşulları nedeniyle her yıl binlerce ton et, sakatat ve deri zayi oluyor. Metro Türkiye Et Kategori Müdürü Oytun Altınordu, Kurban Bayramı’nda israfın önüne geçmek için atılması gereken adımları sıraladı:
Kesimde dikkat edilmesi gerekenler
-Kurban kesimi muhakkak yetkin kasaplar tarafından yapılmalıdır. Bu işi bilmeyen kişiler hem kendilerine hem de kesimi doğru yapamadıklarından kurbana zarar verebiliyor.
-Kesim yapılan alan ve altyapı şartları, israfın önlenmesi adına önemli bir adımdır. Belediyeler tarafından belirlenen ve gerekli şartları sağlanan yerler dışında kurban kesmek yasak olduğu gibi, etlerin hijyen ve kalitesini de ciddi ölçüde etkiliyor.
-Her kurbanın derisi ve sakatatı milli bir değerdir ve çok iyi muhafaza edilmesi gerekir. Kurban derileri, kesimin ardından alanda bulunan yetkili kurumlara bağışlanabilir. Saklanması gereken koşullarda ise iyice tuzlanarak gölgede bekletilmelidir. Sakatatlar da aynı şekilde muhafaza edilerek nihai tüketimde kullanılabilir veya bozulmadan işlenmesi sağlanarak gıda endüstrisinde ham madde olarak değerlendirilebilir.
Kurban etinin saklanması
-Kesim sonrası kurban etinin gövde sıcaklığının düşürülmesi için en az 24 saat bekletilmesi esastır.
-Kurban etinin uygun şekilde soğutulduktan sonra parçalamaya girilmesi, etin kalitesi ve insan sağlığı açısından önemlidir. Ancak kurbanı bütün olarak evde soğutmak pek mümkün olmayacağı için çeyrekleme usulüyle ana parçalardaki etin soğumaya alınması doğru olacaktır.
-Kurban etinin parçalanması kesim alanında yapıldıysa et parçaları eve getirildiğinde üst üst gelmeyecek şekilde oda sıcaklığında belirli bir süre bekletilerek gövde ısısı düşürülmeli, ardından buzdolabına veya dondurucuya alınmalıdır. Sıcaklığı düşürülmeden paketlenen veya poşetlenen etler hızla bakteri üreteceğinden bozulma ve kokuşma olacaktır.